7.5.2024 | Svátek má Stanislav


PSI: Jak roste dogák Yoda – díl VI. – konec června 2022

29.6.2022

Předchozí díl najdete zde.

Sedm měsíců bude Yodovi až v neděli. Ale to už budeme daleko... Našeho dorostence čeká první velká cesta – Expedice Frandorra 2022.

Night na sedmi měsících měřil 79 cm v kohoutku. Betka byla zhruba o 5 centimetrů nižší. A Yoda je stále výškově podobný Najtovi – kohoutek už má vysoko nad jídelním stolem, naměřila jsem poctivých 78 cm.

Yoda - letní les za humny

V kilech určitě vede. Night měl málo přes 50 kilo stejně jako Betka. Mamutík Yoda už jistě atakuje šedesátku. Přesnou hmotnost budeme vědět po návratu z cest – potřebuje pak speciální odčervení (srdeční červy si dovézt nechceme) a tak se dojdeme zvážit na veterinu.

Yodovi roste hlava.

V tomto věku bývají dorostenci přestavění, často mají záď vysoko nad kohoutkem. U Nighta a hlavně u Bety se to pojilo s určitými pohybovými obtížemi. Nejvíc to bylo vidět při chůzi po schodech. Bojkotovali je – někdy víc, někdy míň. Yoda to neřeší. Dokonce je po Aronce druhým dogátkem, které dokáže strmé průzorové schody vzít tryskem na pár skoků.

Yoda - pohyb v terénu mu jde.

Ale do vody nepůjdu a nepůjdu. Červen 2022

Těžko se mi hledá shoda s deníčky jeho předchůdců. U sedmiměsíční Betky jsem se věnovala vánočnímu shonu, sedmiměsíční Night už měl za sebou dovolenou u moře (na tu ráda vzpomínám – neb naše Velká trojka neměla chybu – přesně dvouletá Mrňavka, Trpajzlík měl čtyři a kousek a k tomu nepřehlédnutelný Night).

Yoda - procházka na Vysočině v den klubové výstavy dog. Červen 2022

Ale něco je přeci jen stejné – návštěva na klubové výstavě dog. Před osmi lety jsem psala:

Na klubové výstavě jsem mohla Nighta porovnat s jeho vrstevníky (nevystavovali jsme, jen se kochali). Vyniká lesklým kožíškem, hlubokým hrudníkem, perfektní povahou. Ale je velmi štíhlý (to mi nevadí, alespoň rostoucí nohy nenesou takovou hmotu), skoro všichni dorostenci tam byli výrazně mohutnější. A měli mnohem větší hlavu s masivními pysky. Ale nám jemnější typ dogy nevadí.

No tak Yoda rozhodně jemný typ nebude.

Yoda - lovec motýlů v akci. Červen 2022

Naopak – je velmi podobný postavou svému bráškovi Yukimu a tomu pan rozhodčí vytkl až příliš macatou stavbu těla…

Bráchové Yoda a Yuki - šest a půl měsíce staří. Červen 2022

A taky jsem o Nightovi napsala:

Najt prokázal opět svoji vyrovnanou povahu a krásný vztah ke všem psům i lidem. Nechá se hladit, tulí se i k cizím, je velmi kontaktní. Se psy si umí hrát, slušně má zvládnutou psí komunikaci.

Yoda kontaktní není. Klidně stojí těsně u cizích lidí, ale hlazení uhýbá. Potřebuje se rozkoukat, stačí chvilka. Vůči psům je zcela submisivní. Zase je klidně míjí (ono v prostoru, kde je 200 dog, to ani jinak nejde), ale jakmile o něho projeví zájem, je z něj maličké opatrné a přeuctivé štěňátko. Když si lehal na záda i před výrazně menší a mladší dozí holčičkou, tak už jsme se mu oba s páníkem smáli nahlas…

Yoda - honička s údajně dlouhosrstým labradorem. 2022

Pochválit ho můžu za chování v restauraci i na jedné zahradní oslavě. Obě akce zvládnul na jedničku s hvězdičkou. Jinak se občas začíná ozývat pubertinka. Ale když tak čtu povídání o Betce…

Děvenka pomaličku leze do puberty. Když se dřív pohybovala sama po zahradě, stačilo na ni zavolat a už se nadšeně řítila ke mně, až jí ouška vlála. Teď se znechuceně otočí, sjede mě pohledem a pokračuje v načaté činnosti… Domů prý půjde, až to sama uzná za vhodné.

… tak je Yoda vlastně docela hodný chlapec. Protože odvolání ze zahrady nám jde. A většinou hezky reaguje i v lese, drobných kázeňských přestupků je maličko.

Yoda - kupodivu se nepřerazí ani neodře - trysk zvládá na jedničku.

Jsem na chlapečka plášťového zvědavá, jak zvládne následujících 14 dní. Čeká ho náročné období – společnost Trpajzlíků, dlouhé cesty autem, různá ubytování, různá prostředí, spousta zážitků od moře po velehory, od antiky po modernu. Uvidíme, jestli bude stejně nadšený cestovatel, jako byly všechny naše dosavadní dogy.

Yoda - 29. týdnů starý dorostenec. Červen 2022

Foto: Xerxovi. Klikněte do kteréhokoli obrázku v textu a podívejte se do fotogalerie.

Xerxová Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !