Reuters: Na summitu NATO vyvolal rozpaky ruský salát na jídelníčku

foto Přípravy na summit NATO v Madridu na snímku z 27. června 2022.

Madrid - Zatímco úředníci a novináři čekali na příjezd amerického prezidenta Joea Bidena a dalších světových představitelů na summit Severoatlantické aliance na předměstí Madridu, s údivem zjistili, že na předním místě jídelního lístku místní restaurace je \"ruský salát\". Směs hrášku, brambor, mrkve a majonézy je běžnou součástí menu španělských restaurací. Nicméně před zahájením jednání, kdy se čekalo, že Rusko bude v nové strategické koncepci NATO označeno kvůli invazi na Ukrajinu za bezpečnostní hrozbu, vyvolala přítomnost tohoto pokrmu na jídelním lístku rozpaky, napsala agentura Reuters.

"Ruský salát na summitu NATO? Jsem poněkud překvapen takovým výběrem jídla," komentoval nabídku novinář Iňaki López pro španělskou stanici La Sexta. Zdálo se však, že atraktivní obsah přebil název pokrmu, který se údajně vyprodal během několika hodin, píše Reuters.

Menu podávané v úterý večer ministrům obrany a šéfům diplomacií na banketu v centru Madridu bylo pojato diplomatičtěji. Španělský šéfkuchař José Andrés servíroval klasické tapas, k němuž přidal "rajčatové knedlíčky" a pokrm překřtil na "ukrajinský salát", zřejmě s odkazem na ukrajinské vareniky. Andrés podobně jídlo pozměnil ve svých restauracích napříč celým Španělskem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je čtvrtek 9. května 2024

Očekáváme v 03:00 6°C

Celá předpověď