Novým předsedou dozorčí rady ČEZ je Radim Jirout, Půta se do rady nedostal

foto Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) hovoří s novináři u krajského soudu, 2. června 2022 v Liberci.

Praha - Novým předsedou dozorčí rady ČEZ se stal Radim Jirout, místopředsedy jsou Roman Binder a Milan Wagner. ČTK to tom dnes informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dozorčí radu obměnili v noci na dnešek na valné hromadě akcionáři. Dozorčí rada ČEZ mimo jiné volí a odvolává členy představenstva firmy. Stát v ní zastupuje osm lidí, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Předsedou rady dosud byl Otakar Hora, kterému skončilo funkční období.

Valná hromada ČEZ v noci rozhodla o výměně čtyř z osmi zástupců státu v dozorčí radě firmy. Dalším třem zástupcům končí nebo již skončilo funkční období. Akcionáři zvolili pět nových členů dozorčí rady, nebyl ale mezi nimi například hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), kterého do dozorčí rady navrhovalo ministerstvo financí. Čtyři členové rady volení zaměstnanci na svých postech zůstali.

Nového předsedu rady Jirouta nominovala do rady vládnoucí ODS, stejně tak náměstka ministra financí Bindera. Wagner jako další místopředseda je zástupcem zaměstnanců. Novými členy dozorčí rady se stali také Jiří Kadrnka, Vít Doležálek a poradkyně ministra průmyslu a obchodu Eva Hanáková.

Majoritním vlastníkem ČEZ je stát prostřednictvím ministerstva financí, vlastní 70 procent akcií. O změnách v dozorčí radě rozhodují akcionáři na valné hromadě společnosti, které vesměs končí podle přání ministerstva financí.

S činností v dozorčí radě jsou spojeny finanční odměny a další benefity. Za loňský rok si na nich 12 členů rozdělilo 15 milionů korun. Největší díl získal končící předseda dozorčí rady Hora. Na odměnách a benefitech loni vydělal téměř 2,4 milionu Kč. Řadoví členové získali většinou kolem 1,3 milionu korun, pokud to nebyli státní zaměstnanci, kteří podle služebního nemají nárok na benefity.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni byl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procent více. Po očištění o mimořádné vlivy zisk naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. ČEZ vyplatí dividendu za loňský rok 48 korun za akcii před zdaněním. Použije na to peníze z loňského zisku a z nerozděleného zisku z minulých let.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď