Si Ťin-pching přijel do Hongkongu v době 25. výročí návratu města Číně

foto Ilustrační foto - 25. výročí návratu Hongkongu do Číny. Na snímku žena, která prochází kolem čísla 25, 24. června 2022.

Hongkong - Čínský prezident Si Ťin-pching dnes zahájil dvoudenní návštěvu Hongkongu, který si připomíná čtvrtstoletí od návratu bývalé britské kolonie pod čínskou správu. Je to první cesta čínské hlavy státu za hranice pevninské Číny od počátku pandemie nemoci covid-19, do Hongkongu se Si vrací po pěti letech, informuje web South China Morning Post. V pátek bude čínský prezident přítomen inauguraci Johna Leeho do funkce nového správce tohoto území. Lee jako bývalý šéf hongkongských bezpečnostních složek dohlížel na potlačení prodemokratického hnutí v Hongkongu v roce 2019. Západní politici dnes Čínu kritizovali za potírání svobod obyvatel Hongkongu.

Fotogalerie

"Pokud nezaváháme v otázce jedné země, dvou systémů, čeká Hongkong dobrá budoucnost," prohlásil Si na začátku své návštěvy. Prezident přijel vlakem na hongkongské nádraží West Kowloon spolu s manželkou Pcheng Li-jüan a delegací představitelů pevninské Číny okolo 15:15 místního času (9:15 SELČ) z jihočínského Šen-čenu.

Stovky žáků základních škol skandovaly v mandarínštině a mávaly na uvítanou čínskými a hongkongskými vlajkami. První den návštěvy se prezident setkal se skupinou propekingských politiků a magnátů v hongkongském kongresovém centru ve Wan Chai a navštívil také místní vědecký a inovační park. Před návštěvou se tisíce účastníků oslav nechalo uzavřít do izolace v hotelech, kde je denně testují, zda nejsou nakaženi koronavirem.

Policie před připomínkovým dnem historické události, jež připadá na 1. července, zesílila bezpečnostní kontrolu nad městem. Mnoho médií má navíc zakázáno se akce účastnit.

Místním i zahraničním zpravodajům byl přístup na páteční akci odepřen s odvoláním na pandemii covidu-19, informoval list The Guardian. Hongkongská asociace novinářů (HKJA) oznámila, že nejméně deset novinářů, kteří obdrželi pozvání na slavnostní vztyčení vlajky 1. července a na inaugurační ceremoniál nastupujícího správce Johna Leeho, bylo z bezpečnostních důvodů na poslední chvíli odmítnuto.

Britský premiér Boris Johnson dnes uvedl, že Čína nesplnila závazky, které na sebe vzala při převzetím Hongkongu pod svou správu. "Je to stav věcí, který ohrožuje jak práva a svobody obyvatel Hongkongu, tak pokračování rozvoje a prosperity jejich domova," řekl Johnson s tím, že Británie se nepřestává zajímat o osud svého bývalého území.

"Je už zřejmé, že úřady v Hongkongu a Peking nepovažují demokratickou účast, základní svobody a nezávislá média jakou součást této vize (jedné země, dvou systémů)," uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken. Podle něj zákony a zásahy úřadů v posledních letech omezovaly autonomii Hongkongu a práva jeho obyvatel.

Svoboda tisku je v Hongkongu od zavedení zákona o národní bezpečnosti v roce 2020 výrazně potlačována. Vláda donutila většinu prodemokratických novin i zpravodajských webů ukončit činnost a policie mnohé novináře pozatýkala.

Potlačování hlasu médií je jedním ze způsobů, jak Peking v posledních letech rozšiřuje a upevňuje svou kontrolu nad dříve demokratickým územím.

Poté, co policie potlačila prodemokratické protesty, jsou jakékoli nesouhlasné pochody fakticky zakázány. V hongkongských školách se nyní musí žáci navíc učit o vlastenectví a národní bezpečnosti a některé nové učebnice popírají, že byl Hongkong někdy britskou kolonií.

Volební reformy v metropoli také zajistily, že v hongkongské Legislativní radě nejsou žádní opoziční poslanci, ale pouze ti, které Peking považuje za "vlastence".

Si Ťin-pching uvedl do funkce nového hongkongského správce Johna Leeho

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes uvedl do funkce nového správce Hongkongu Johna Leeho. Bývalý šéf místních bezpečnostních složek řídil v roce 2019 potlačení prodemokratických protestů, po nichž Peking převzal nad městem přísnější kontrolu. Čínský vůdce přicestoval do bývalé britské kolonie u příležitosti 25. výročí od návratu pod správu Číny. Informovaly o tom agentury.

Lee při inauguraci slíbil, že bude dodržovat městskou ústavu a bude Hongkongu věrný. Zároveň slíbil, že se bude zodpovídat ústřední vládě v Pekingu. Obhajoval také kontroverzní bezpečnostní zákon, který čínským úřadům pomohl potlačit prodemokratické hnutí - podle Leeho však Hongkongu přinesl především stabilitu.

Čínský prezident v dnešním projevu řekl, že není důvod měnit zásadu "jedna země, dva systémy". Podle ní měl Peking ponechat na 50 let v platnosti hospodářský a politický systém zanechaný v Hongkongu Brity. Si také řekl, že v Hongkongu nyní panuje "skutečná demokracie", která začala až poté, co město opustila britská správa.

Si dorazil do Hongkongu ve čtvrtek. Je to jeho první cesta za hranice pevninské Číny od počátku pandemie nemoci covid-19, do Hongkongu se vrátil po pěti letech. Dnešní inaugurace Leeho následovala po dopoledním slavnostním vztyčení vlajky, kterého se zúčastnila také končící správkyně města Carrie Lamová a několik stovek dalších lidí.

Poté, co policie potlačila prodemokratické protesty, jsou jakékoli nesouhlasné pochody fakticky zakázány. Volební reformy v metropoli také zajistily, že v hongkongské Legislativní radě nejsou žádní opoziční poslanci, ale pouze ti, které Peking považuje za "vlastence". V hongkongských školách se musí žáci navíc učit o vlastenectví a národní bezpečnosti a některé nové učebnice popírají, že byl Hongkong někdy britskou kolonií.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď