BBC: Při ruských raketových útocích v Oděské oblasti zahynulo 20 lidí

foto Následky ruského raketového útoku ve vsi Serhijivka u Oděsy na jihozápadě Ukrajiny, 1. července 2022.

Kyjev - Na dvě desítky stoupl počet obětí ruského nočního raketového útoku ve vsi Serhijivka u Oděsy na jihozápadě Ukrajiny, uvádí ruskojazyčný web BBC. Mezi 20 mrtvými je i jedenáctiletý chlapec, mezi čtyřmi desítkami z raněných je šest dětí a těhotná žena. Předchozí bilance byla 18 mrtvých a 38 raněných. Ruský prezident Vladimir Putin se bude muset zodpovídat z útoku v Oděské oblasti, uvedl mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit.

Jedna z raket ve vsi Serhijivka v okrese Bilhorod-Dnistrovskyj zasáhla devítipodlažní obytný dům, další dvě rakety dopadly na nedaleká rekreační zařízení. "V důsledku útoku strategických letounů Tu-22 ze strany Černého moře na Bilhorodsko-Dnistrovskyj okres třemi raketami Ch-22 byl zasažen vícepodlažní dům a dvě rekreační zařízení," informovalo dnes Jižní velitelství ukrajinských sil.

Mezi oběťmi útoku jsou dvě děti, mezi zraněnými jsou čtyři děti a jedna těhotná žena. Šéf místních záchranářů Ihor Budalenko v regionální televizi řekl, že z trosek domu se podařilo zachránit 41 lidí, ale že pátrání pokračuje, protože v něm bydlelo 152 lidí. Zástupce šéfa oblastní správy Serhij Bratčuk už dříve řekl, že byl skoro úplně zničen jeden vchod v bloku devítiposchoďových domů a že v důsledku výbuchu začala hořet i sousední budova. Na tomto místě zemřelo 16 lidí.

"Teroristická země v reakci na porážky na bojišti zabíjí naše lidi," uvedl šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ruskojazyčný servis britské stanice BBC píše, že jde o druhý ruský útok na Oděskou oblast za posledních méně než 24 hodin. Ve čtvrtek během dne dopadly v tomto regionu dvě ruské rakety, podle místních úřadů nezpůsobily materiální škody ani nikomu neublížily.

Rusko, které Ukrajinu vojensky napadlo před více než čtyřmi měsíci, popírá, že by útočilo na civilní cíle. Nicméně podle ukrajinských úřadů raketa Ch-22 odpálená z ruského bombardéru v pondělí zasáhla nákupní centrum ve středoukrajinském Kremenčuku. Zemřelo při tom nejméně 20 lidí. Podle ruské strany raketa dopadla na sklad zbraní dodaných Ukrajině ze Západu a následně začalo hořet obchodní centrum, vedle něhož se sklad nacházel.

Jeden z generálů ukrajinské armády podle agentury Reuters ve čtvrtek řekl, že Rusové se snaží zasahovat ukrajinskou vojenskou a kritickou infrastrukturu, často ale používají nepřesné rakety ze sovětské éry. Kvůli tomu na Ukrajině umírá mnoho lidí z řad civilního obyvatelstva.

OSN od začátku ruské invaze na Ukrajinu eviduje více než 4700 zabitých civilistů. Předpokládá, že skutečný počet obětí bude mnohem vyšší.

Putin se bude muset zodpovídat z útoku v Oděse, uvedl Berlín

Ruský prezident Vladimir Putin se bude muset zodpovídat z nočního raketového útoku v Oděské oblasti, uvedl dnes mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. Podle posledních zpráv zahynulo dvacet osob. Podle německého mluvčího je počínání Moskvy nehumánní a cynické. Rusko opakovaně tvrdí, že jeho armáda neútočí záměrně na civilní cíle.

Berlín uvedl, že ruskou akci odsuzuje. "Ruský prezident Putin a další činitelé se budou muset zodpovídat (z útoku)," uvedl Hebestreit. Útok podle něj ukazuje, že Rusko vědomě počítá s úmrtím civilistů. "Ruská strana, která znovu mluví o vedlejších škodách, je nelidská a cynická," dodal mluvčí.

Moskva dnes znovu odmítla, že by záměrně útočila na civilisty. "Chtěl bych vám připomenout prezidentovo vyjádření, že ruské ozbrojené síly nemíří na civilní cíle," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Putin ve čtvrtek odmítl odpovědnost za útok na obchodní centrum ve městě Kremenčuk, kde zemřelo nejméně 19 lidí. Podle něj se středisko nacházelo nedaleko skladu zbraní, na který vedla útok ruská vojska.

Ruské síly se podle ukrajinské armády soustředily na obklíčení Lysyčansku

Jednotky ruské armády a síly proruských separatistů se soustřeďují na obklíčení ukrajinských vojáků bránících Lysyčansk v Donbasu. Dnes o tom v pravidelných ranních informacích o vývoji války na Ukrajině informoval ukrajinský generální štáb.

"Protivník soustředí úsilí na obklíčení našich jednotek v oblasti Lysyčansku ze západu a z jihu, aby získal plnou kontrolu nad Luhanskou oblastí," uvádí ukrajinský generální štáb. Rusové podle něho podnikají bleskové útoky s cílem zablokovat logistickou podporu obránců Lysyčansku. Snaží se získat pod kontrolu hlavní silniční tah mezi Bachmutem a Lysyčanskem, ale bez úspěchu. Agentura DPA píše, že se tvrdé boje vedou o rafinerii, která se nachází asi sedm kilometrů na západ od Lysyčansku. Ruská média informují o tom, že ukrajinské síly už zcela ztratily kontrolu nad tímto místem a že do ruských rukou padla i obec Pryvillja severozápadně od Lysyčansku.

V Charkovské oblasti ruské jednotky brání dříve obsazené pozice a systematicky ostřelují ukrajinské vojáky, aby jim překazily jejich akce, informuje ukrajinský generální štáb. Terčem ruských dělostřeleckých útoků se stalo několik městeček na východ od Charkova.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) ve své zprávě shrnující dění na bojišti ve čtvrtek uvedl, že skutečnost, že se Rusové stáhli z Hadího ostrova v Černém moři, poněkud zmírní tlak na ukrajinské pobřeží. Rusové z ostrova odvezli systémy protivzdušné obrany a protilodní raketové systémy. Nicméně ústup z této pozice podle ISW neznamená konec ruské blokády moře, protože ruské síly mají na okupovaném Krymu a v obsazené Chersonské oblasti protilodní pozemní systémy, kterými mohou ohrožovat ukrajinské i jiné lodě v Černém moři.

Rusové Hadí ostrov ležící na hlavní námořní cestě do Oděsy obsadili hned po začátku útoku na Ukrajinu. Ukrajinská armáda ovšem v posledních týdnech na ostrov útočila a odpalovala protilodní rakety proti ruských plavidlům, která se území pokoušela zásobovat. Moskva ve čtvrtek uvedla, že se její vojáci z ostrova stáhli "z dobré vůle", nicméně britská vojenská rozvědka dnes na twitteru napsala, že to bylo "spíše kvůli izolovanosti posádky a její narůstající zranitelnosti vůči ukrajinským útokům".

Ruská invaze na Ukrajinu dnes vstoupila do 128. dne.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď