Palestinské úřady podle ochránců lidských práv mučí vězněné kritiky

foto Ilustrační foto - Protest ozbrojenců Hamasu v Gaze.

Ramalláh - Palestinské úřady na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy mučí vězněné kritiky a oponenty. Podle dnešní zprávy organizace Human Rights Watch (HRW) se tím mohou palestinské bezpečnostní složky dopouštět zločinů proti lidskosti.

HRW vyzvala dárcovské státy, aby omezily příspěvky palestinské policii, a vyzvala Mezinárodní trestní soud, aby se případy začal zabývat.

Podle zprávy jsou političtí odpůrci ve vězeni biti a využívá se i bití chodidel, jsou dlouho svázáni do bolestivých pozic a drženi na samotkách.

HRW zprávu zveřejnila rok po smrti kritika palestinské samosprávy Nizára Banáta. O život přišel při zatýkání a Palestinci pak proti samosprávě několik týdnů protestovali.

Amnesty International minulý týden oznámila, že samospráva proti viníkům v Banátově případu nejedná dostatečně. Loni sice bylo zadrženo 14 policistů, které čeká vojenský soud, ale proti nikomu z velitelů nebylo zahájeno žádné řízení.

"Více než rok po ubití Nizára Banáta k smrti samospráva dále zatýká a mučí své kritiky a oponenty. Systematického týrání se dopouští samospráva i Hamás (vládnoucí Pásmu Gazy) a podílejí se na útlaku Palestinců," sdělil Umar Šákir, který řídí palestinskou sekci HRW.

Agentura AP napsala, že se Palestina připojila k úmluvě OSN proti mučení, jež signatářům ukládá bránit mučení a krutému zacházení.

Zpráva HRW se věnuje také tomu, jak s Palestinci zacházejí na Západním břehu Jordánu Izraelci. Navzdory četným stížnostem vzneseným v minulých 20 letech za to nebyl nikdo z izraelských bezpečnostních sil podle HRW obviněn.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď