Bruselská média: Vztah k Maďarsku a Polsku bude zkouškou českého předsednictví

foto Ilustrační foto - Polský premiér Mateusz Morawiecki (vlevo) a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán.

Brusel - Otázky spojené s blízkými zeměmi Visegrádské skupiny Maďarskem a Polskem vidí bruselská média jako možné problematické body českého předsednictví v Radě Evropské unie, které dnes začalo. Vůdčí roli ve vyjednávání mezi členskými státy může podle nich Česku zkomplikovat Maďarsko, které v posledních měsících vetovalo několik důležitých rozhodnutí. Na tuto zemi společně s Polskem bude také Česko muset upřít pozornost, pokud chce plnit jednu ze svých priorit a posilovat demokratické instituce, píší média.

Bruselští zpravodajové listu Financial Times připomínají rozhořčení francouzských diplomatů, kteří se do posledních dnů ve čtvrtek zakončeného předsednictví své země marně pokoušeli přimět Maďarsko k podpoře globální firemní daně. Budapešť se předtím postavila proti ostatním 26 členům EU také v některých dalších jednáních, například o přijetí protiruských sankcí.

"Klíčová otázka, které bude čelit české předsednictví, je, jak daleko zajde Maďarsko ve svých legislativních obstrukcích," píše deník.

Postoje vlády Viktora Orbána přitom budou pro Česko důležité i kvůli otázkám právního státu, u nichž bude Praha moderovat zejména další vývoj jednání s Budapeští, které hrozí zabavení části unijních fondů. Česká vláda přitom za jednu ze svých priorit označila posílení evropské demokracie.

"Skutečnou zkouškou toho, jak to myslí země vážně s posílením demokratických institucí, bude, jak se vyrovná s problémovými případy uvnitř samotné EU, jako je polská soudní reforma nebo omezování svobody médií v Maďarsku či Řecku," píše bruselský web Politico. Zároveň připomíná, že Visegrádská skupina je v současnosti poznamenána nesouladem kvůli proruskému přístupu Maďarska ostře kontrastujícímu s postoji dalších tří členů: Česka, Slovenska a Polska.

V Bruselu je přitom Praha stále mnohými činiteli vnímána jako tichý spojenec polské a maďarské vlády v jejich problematickém přístupu k justici, médiím či právům sexuálních menšin. Podle médií má nyní Česko příležitost se vůči porušování evropských hodnot jasně vymezit, což dosavadní vlády neudělaly.

"Ačkoli nastupující české předsednictví hodně zdůraznilo projev Václava Havla z roku 1996 Evropa jako úkol, zatím není jisté, jak chce Praha v tomto směru dosáhnout reformy," píše o ohlášeném českém snažení v otázkách právního státu další bruselský web EU Observer. Z Prahy jsou podle něj slyšet nadějná slova, stále je ale nejasné, zda se je podaří proměnit v činy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď