Koruna smazala čtvrteční mírné zisky k euru, burza je nejslabší za téměř rok

foto Peníze, euro, česká koruna, bankovky - ilustrační foto.

Praha - Česká měna v pátek téměř smazala čtvrteční mírné zisky k euru a pohoršila si o dva haléře na 24,73 Kč/EUR. Vůči dolaru dál oslabila o 14 haléřů na 23,82 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražská burza se propadla na nejslabší úroveň za téměř jeden rok, akcie společnosti ČEZ odepsaly 8,75 procenta.

Trhy v tomto týdnu tlačily na oslabování koruny kvůli změnám v bankovní radě České národní banky, kterou ode dneška vede Aleš Michl, uvedl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Centrální banka ale podle něj proti tomu působí svými intervencemi. "Na trhu to bylo patrné prakticky po celý týden, kdy se kurz držel těsně pod hladinou 24,75 Kč/EUR. Ta se podle kurzového vývoje v posledních týdnech jeví jako úroveň, kterou ČNB brání," doplnil.

Burzovní index PX v pátek klesl o 2,70 procenta na 1217,91 bodu. Nižší byl naposledy 30. července 2021. Dolů burzu táhly hlavně akcie energetické firmy ČEZ, které odepsaly skoro devět procent. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Akcie ČEZ v pátek zlevnily o 8,75 procenta na 970 korun, což je nejnižší cena od začátku letošního dubna. "ČEZ byl celý týden pod prodejním tlakem kvůli informacím o návrhu na zavedení tzv. sektorové daně pro energetické společnosti či banky," sdělil analytik J&T Banky Milan Vaníček. "Nutné je však poznamenat, že se rovněž začal v průběhu týdne obchodovat bez nároku na hrubou dividendu 48 korun na akcii," doplnil.

V červených číslech skončila při pátečním obchodování většina hlavních emisí pražské burzy. Propad v řádu jednotek procenta zaznamenaly kromě cenných papírů ČEZ také akcie zbrojovky Colt CZ a Komerční banky. Akcie Coltu odepsaly 5,01 procenta na 550 korun a akcie Komerční banky 3,85 procenta na 637 korun.

Posílení dosáhly jen tři z deseti hlavních emisí burzy. Nejvýrazněji si polepšily cenné papíry pojišťovací skupiny VIG, a to o 1,68 procenta na 545 korun. Zdražily také akcie firmy Photon Energy, která se zabývá stavbou solárních elektráren, o 0,39 procenta na 52 korun a akcie výrobce nápojů Kofola ČS o 0,34 procenta na 294 korun.

Akcie na pražské burze výrazně oslabily i za celý uplynulý týden. Index PX klesl o 5,5 procenta na 1217,9 bodu. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Největší růst zaznamenaly opět akcie Pilulka Lékárny. Nejvýraznější pokles naopak postihl cenné papíry skupiny ČEZ. V předchozím týdnu akcie na pražské burze klesly o 0,2 procenta.

"Index PX tak zaznamenal tak čtvrtý ztrátový týden v řadě a pohybuje se na nejnižších hodnotách od začátku loňského srpna. Jeho hodnota je tedy níže než krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu," uvedl analytik Wood & Company Vojtěch Boháč.

Index táhly dolů hlavně akcie energetické společnosti ČEZ, Komerční banky a Erste. ČEZ výrazně propadl v pondělí, kdy ztratil 10,91 procenta poté, co se objevily zprávy o návrhu zdanění energetických společností. V dalších dvou dnech sice tento propad částečně umazal, ale poté znovu oslaboval, v pátek zčásti technicky, protože se poprvé obchodoval bez nároku na dividendu 48 korun. Celkem během týdne akcie skupiny ČEZ zlevnily o 17,31 procenta na 970 korun.

Banky se v týdnu vyvíjely smíšeně. Erste a Komerční banka poměrně výrazně oslabovaly. Erste celkem o 8,12 procenta na 592,80 koruny, Komerční banka o 7,68 procenta na 637 korun. Moneta naopak posílila. Cena jejích akcií vzrostla o 8,41 procenta na 85,10 koruny. Více rostly už jen akcie společnosti Pilulka Lékárny, které přidaly 18 procent na 1180 korun.

Příští týden hned v pondělí ovlivní státní svátek v USA, což bude na trhu znát sníženou aktivitou. Domácí trh bude zavřen v úterý a ve středu rovněž z důvodu státních svátků. Trh bude nadále sledovat průběžná makroekonomická data s přelivem do odhadů budoucího vývoje ekonomiky a monetární politiky.

"Výraznějších impulsů bychom se ale dočkat neměli. Absence výraznější faktorů ponechá investory ve stávajícím módu, který je přinejmenším obezřetný vůči rizikovým aktivům," upozornil analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Pátek kolem 17:00
Kč/EUR 24,71 24,73
Kč/USD 23,68 23,82

Zdroj: Patria Online

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď