Domů     Medicína
Pokroky v léčbě rakoviny prsu a prostaty
Dagmar Garciová 11.8.2022
Foto: Pixabay

V České republice jsou aktuálně považovány za nejčastější nádorová onemocnění ta, která se týkají prostaty a prsů. Přesto i u nás se odrážejí celosvětové pokroky v léčbě těchto onemocní. Opět se jedná o zlepšení diagnostiky i kurability.

Pacienti mají větší šanci na kompletní vyléčení a ti s generalizovaným onemocněním mohou žít mnohem déle, než tomu bylo dříve. Velký důraz je kladen nejen na efektivitu, ale jsou zároveň přehodnocována zažitá schémata léčby tak, aby byla i co nejméně zatěžující pro pacienty. Tedy aby efektivita byla stejná či lepší, ale toxicita co nejmenší.

Mají mnoho společného

Obě onemocnění mají společnou velkou hormonální dependenci, proto se hormonální blokáda standardně využívá i v jejich dlouhodobé léčbě. „Pokud budu mluvit o pokrokové terapii konkrétně, u karcinomu prsu se jedná například o rozšíření chirurgických prs-šetřících výkonů, metody řízeného dýchání při ozařování nebo brachyterapii prsu, v rámci onkologické léčby pokročilého a generalizovaného tumoru prsu je to cílená léčba novými anti-HER2/neu přípavky nebo CDK4/6 inhibitory.

U tumoru prostaty vidím pokrok opět v miniinvazivitě operačních postupů a zapracování nových plánovacích programů radioterapie. Dále se zlepšila léčba kastračně rezistentních tumorů prostaty,“ udává fakta MUDr. Stanislav John.

Foto: Pixabay

Lepší diagnostika dává naději

Rakovina pro lidstvo stále představuje veliký problém, ten se patrně skrývá právě v nedokonalé diagnostice. Jedním z největších problémů současnosti je z tohoto hlediska karcinom pankreatu neboli slinivky břišní.

Z hlediska rostoucí incidence, obtížné diagnostiky raných stádií, omezených možností účinné léčby a vysoké smrtnosti považuji za nejzávažnější adenokarcinom slinivky břišní. Bohužel, Česká republika se řadí na přední místa, co se týká výskytu tohoto nádorového onemocnění.

U některých tumorů došlo k významným pokrokům v léčbě (např. maligní melanom), toto se adenokarcinomu slinivky zatím vůbec netýká,“ říká MUDr. John.

Naději však pacientům s rakovinou přináší včasný test, jenž by mohl dokázat rakovinu odhalit již v samotném počátku, dokonce v době, kdy se rakovinné buňky ještě tělem nešíří. Jeden takový test vznikl právě v roce 2020.

Foto: Pixabay

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz