19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Těstoviny po římsku

12.8.2022

Když jsem narazila na toto inspirativní video, hned jsem si řekla, že recept musím určitě vyzkoušet. Pár ingrediencí, jeden hrnec, a na konci sugestivní „hmm, perfetto“. Sice se tam píše, že je to jídlo vhodné spíš na zimu, ale to nechápu proč, a navíc se mi nechce tak dlouho čekat :-)

Takže co budeme potřebovat - uvedu v původním množství, ale protože jsem dělala jen jednu porci, dala jsem všeho méně (uvedu v závorkách):

Těstoviny po římsku, suroviny.
  • 400 g uvařené cizrny (dala jsem zhruba 200ml hrnek, bez nálevu)
  • 300 gramů těstovin (dala jsem třetinu)
  • 2 stroužky česneku
  • větvičku čerstvého rozmarýnu (nebo špetičku sušeného)
  • 20 g ančoviček v oleji (dala jsem dva kousky)
  • 250 g loupaných rajčat (dala jsem půl plechovky, ale lepší by byla čerstvá neloupaná)
  • sůl a pepř
  • oblíbený olej, přednostně olivový

Tak jedem.

Do hrnce, do kterého se nám musí nakonec všechno vejít (nebo na pánev s vyšším okrajem), cáknem olej a na ohni ho pomalu zahřejeme. Přihodíme oloupaný česnek vcelku a rozmarýnovou větev. Trochu pohoníme vařečkou, ať olej nabírá vůně. Přihodíme ančovičky a mícháme, stále na malém ohni. Dost to prská, s těmi ančovičkami. Mimochodem jsem konečně našla odvahu je při vaření použít a byla jsem víc než mile překvapená!

Na oleji prohřejeme koření a ančovičky. Těstoviny po římsku.

Ančovičky se začnou rychle rozpadat, a než se všechno začne připalovat a česnek je nanejvýš růžový, přihodíme rajčata.

Přidáme rajčata a povaříme. Těstoviny po římsku.

Mícháme, rajčata drolíme, mírně vaříme asi 5 minut. Trochu osolíme, opepříme.

Přidáme cizrnu. Těstoviny po římsku.

Chopíme se cizrny - nálev jsem zcedila a kdo chce, propláchne si ji vodou - a přihodíme ji do hrnce. Opatrně promícháváme, aby co nejvíc nasála všechny ty dobré vůně a chutě. Po chvilce vylovíme větev i česnek, své už si splnily.

Přilejeme zhruba litr horké vody, znovu trochu posolíme a opepříme. S tou solí pozor - všechna zůstane v jídle, nic se nebude vylévat.

V tuto chvíli vytaháme zhruba polovinu množství cizrny, nějakým cedníčkem nebo lžící; když se připletou kousky rajčat, vůbec to nevadí. Tuto cizrnu si přendáme do nějaké vyšší nádobky vhodné pro mixování tyčákem, kde chvíli počká.

Půl cizrny dáme stranou a přidáme těstoviny. Těstoviny po římsku.

Teď totiž přihodíme do hrnce s rajčato-cizrnovou tekutinou těstoviny a necháme vše pomalu probublávat. Vaří se do změknutí, chvílemi mícháme. Po uvaření by měly těstoviny vsáknout téměř veškerou tekutinu.

Než se těstoviny uvaří, přilejeme k odložené cizrně trošku vody (tak lžíci, dvě - nebo i tekutiny z hrnce) a tyčákem ji umixujeme. Pak do ní přilijeme trochu dobrého oleje, tak lžíci, a už jen promícháme.

Nakonec zamícháme umixovanou cizrnu. Těstoviny po římsku.

A na závěr tuto cizrnovou kašičku přidáme do hrnce k těstovinám, opatrně promícháme, necháme ještě chvíli probublat.

A podáváme.

Dobrou chuť. Těstoviny po římsku.

Překvapilo mě, jak výbornou to má chuť a jak dobrá omáčka vznikla. Těstoviny, protože se vařily se všemi přísadami najednou, natáhly všechny vůně a chutě, a cizrna se zachovala stejně. Navíc díky ní vzniklo jídlo hodně syté - normálně bych těstovin s omáčkou snědla nejradši plný hrnec, takhle mi stačila miska a byla jsem vrchovatě spokojená, protože jsem si i velice pochutnala.

Uvažovala jsem, jestli by hotové jídlo, pokud bych ho uvařila víc, vydrželo v lednici, aniž by se těstoviny rozpadly. Jelikož jsem vyhrábla ze špajzu zbytek bezlepkových kukuřičných, myslím, že ty by případné uskladnění přežily, protože mi připadaly dost pevné. Totéž by asi platilo pro těstoviny z tvrdé pšenice, ale vyzkoušeno nemám.

Každopádně přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli :-)

Suzinka vyjadřuje svůj názor na bezmasé jídlo :-)

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes