28.3.2024 | Svátek má Soňa


NAPĚTÍ: Rozum na pranýři

12.8.2022

Někdy má člověk pocit, jako by ve veřejném prostoru probíhaly hodiny občanské nauky. Co je ještě politický protest v rámci svobody slova? A co už je projev nenávisti, napadání či omezování svobody projevu jiných?

Nejsou to triviální otázky. Musí se nad nimi zamyslet maturanti i univerzitní studenti. Nelze je řešit zákony, které by předem počítaly se všemi možnostmi, jaké život přináší. A zcela jasno v nich nemají ani „orgány“, rozuměj od policie až po soudy. A vůbec to není české specifikum.

Čerstvá ukázka z Německa. Pidistrana Svobodní Sasové dala na Facebook videoklip. V něm kdosi představuje ministra hospodářství Habecka (Zelení) v situaci, kdy ho „lid odsuzuje k 16 týdnům na pranýři na místním tržišti“. Závěr klipu zve na demonstraci proti stoupajícím cenám energie. Je to projev štvaní a nenávisti? To si myslí třeba ministryně vnitra Faeserová (SPD) a zřejmě i samo Habeckovo ministerstvo: podle zákona požádalo Facebook o stažení klipu a zvlášť zkoumá i právní stránku věci. Či je to spíš projev nadsázky, alegorie, ba jistého masopustního veselí? To si zřejmě myslí autoři klipu a po pravdě řečeno i autor těchto řádek.

Je těžké určit přesnou hranici přípustnosti. V praxi to chodí tak, že modely šibenic se tolerují v rámci svobody slova, ale adresné šibenice (s nápisy „rezervováno pro Merkelovou“) už ne. Ale roste tlak na zpřísnění. Třeba v Severním Porýní-Vestfálsku, kde ministryně Paulová (Zelení) chce zřídit ohlašovny nekorektního chování, byť by nebylo v rozporu se zákonem. Je to jasný krok k atmosféře denunciací a žalobnictví.

Nadsázky, alegorie, humor, ironie, to vše ustupuje puritánské přísnosti. Proč nejde ochotnicky znázornit ministra Habecka na pranýři? Tady přece nejde o šibenici a politické procesy, které ještě někteří pamatují. Mnozí u nás vyrůstali na Rychlých šípech. Co kdyby někdo nějakého politika „odsoudil ke třiceti ranám tenisovým míčkem“, jak to zná z Rychlých šípů? Byl by to též projev nenávisti?