Hlavní obsah

Plavec Čejka se na ME dostal do semifinále na 200 metrů znak

Jan Čejka poplave na mistrovství Evropy semifinále závodu na 200 metrů znak. Časem 2:00,86 se v rozplavbách zařadil na sedmnáctou pozici, což byla v redukovaném pořadí s maximálně dvěma plavci z jedné země předposlední postupová příčka. Na šampionátu v Římě Čejka navázal na úspěch prsaře Matěje Zábojníka, který ve večerním bloku závodil ve čtvrtek.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Znakař Jan Čejka.

Článek

Někdejší juniorský světový šampion z padesátky Čejka, kterému závěrečnou přípravu na šampionát zkomplikovala nemoc, se v rozplavbě nepřiblížil svým nejlepším časům. Zaostal o více než dvě sekundy za sezonním maximem z červnového mistrovství světa v Budapešti a přes čtyři sekundy za vlastním českým rekordem. Na postup to ale stačilo.

"Je pravda, že se mi neplavalo vůbec dobře a ke konci mi chyběly síly ke zrychlení. Snažil jsem se v úvodní stovce pošetřit síly na tu druhou, ale síly nikde. Jsem rád za postup a těší mě, že jsem se vyhnul zádrhelům v trati. V semifinále věřím ve zlepšení a minimálně přiblížení k osobnímu rekordu," uvedl v tiskové zprávě.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Znakař Jan Čejka na ME.

Litoval dalších zdravotních komplikací. "Pro mě je to již druhá nemoc v sezoně a s ní spjatá omezení v tréninku. Navíc v nejhorší možnou dobu, a to na soustředění krátce před mistrovstvím Evropy. Je to znát, ale nic nevzdávám a půjdu do toho naplno," dodal český rekordman. Semifinále na 200 metrů znak je naplánované na 18:49.

Na prsařské stovce, kterou považuje za doplňkovou disciplínu, vstoupila do šampionátu Kristýna Horská. V rozplavbě časem 1:09,96 zaostala o více než sekundu za osobním rekordem a 57 setin za nejlepším letošním výkonem z MS. Obsadila 29. místo.

"Při rozplavání jsem se sice cítila dobře, ale spokojená nakonec nejsem. Start mi nevyšel podle představ a při obrátce jsem se pohybovala až blízko hladiny a při odkopnutí jsem nohou zasáhla až na hladinu, kopla do prázdna a ztratila energii, která měla zůstat pod vodou a posunout mě," litovala. Ambice má především na 200 metrů prsa a ve stejně dlouhém polohovém závodě.

Reklama

Související témata: