Hlavní obsah

Peklo na Panathinaikosu předpovídala data, podle nich jsou řecké kluby na fanoušcích nejvíce závislé. Jak si vedou Češi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laserové paprsky směřující do obličejů hráčů Slavie, ale také velmi hlasité fandění po celý zápas. Sešívání si v Aténách prošli peklem, přesto dokázali vybojovat důležitou remízu 1:1, která v součtu s předchozí domácí výhrou 2:0 znamenala postup do čtvrtého předkola Konferenční ligy.

Podle dat jsou řecké kluby jsou nejvíce závislé na svých fanoušcích. Jak si vedou Češi?Video: Sport.cz

 
Článek

„Prvních 30 minut muselo být pro hráče Slavia hodně nepříjemných i kvůli způsobu hry, jakým domácí do zápasu vstoupili," vrací se k utkání trenér reprezentační sedmnáctky Petr Havlíček v pořadu Přímák na Sport.cz.

Dobrou práci zřejmě odvádí i realizační tým, který psychicky připravuje hráče na náročné duely. „Myslím, Jindra Trpišovský je v tom hodně silný. Třeba v televizním přenosu říkají komentátoři, že Slavia je zkušená z evropských pohárů, ale klub je zkušený, ti hráči ne. Kdo je zkušený, tak je maximálně Holeš, možná Lingr trochu... kdo dál?" ptá se Havlíček.

PŘÍMÁK s Petrem Havlíčkem, trenérem fotbalové reprezentace do 17 letVideo: Sport.cz

O tom, že pro Řeky je podpora domácích fanoušků opravdu stěžejní, svědčí také data. Výzkumníci z Fotbalové observatoře spadající pod Mezinárodní centrum sportovních studií (CIES) využili covidové pandemie, aby porovnali výsledky domácích týmů ve střetnutích hraných před prázdnými tribunami s předchozím období.

A největší pokles výher zaznamenala právě řecká nejvyšší soutěž, kde mužstva vyhrávala o 15,1 % méně domácích klání, když se musela obejít bez podpory svých fans.

Co nás čeká ve třetím kole Fortuna ligy?Video: Sport.cz

Řecká liga se umístila před rakouskou bundesligou, třetí byla pro změnu německá bundesliga.

V Česku byl trend opačný, výsledky domácích klubů se naopak zlepšily o 1,4 %. Největší tlak fanoušků zřejmě pociťují ve Švýcarsku, které se objevilo na opačném konci tabulky než Řecko. Švýcarským prvoligovým týmům stoupl počet výher v domácích zápasech bez diváků dokonce o 8,5 %.

Jak se měnil počet domácích vítězství s absencí fanoušků?
1.Řecká Superliga-15,1 %
2.Rakouská Bundesliga-15 %
3.Německá Bundesliga-14,1 %
4.V. liga (Vietnamská 1.)-11,6 %
5.2. jihokorejská liga-10,7 %
...Česká Fortuna liga+1,4 %
...2. turecká liga+6,8 %
...Švýcarská Superliga+8,5 %
Kompletní výsledky na webu CIES

Více najdete ve videu z pořadu Přímák. Celý díl si také můžete přehrát nejen jako video, ale i v podcastové podobě.

Reklama