Hlavní obsah

Blíží se derby béček pražských „S“. Kdo jsou nejzajímavější hráči obou týmů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už se to blíží! Fanoušci pražských "S" jsou v pozoru, taková bitva tady léta nebyla. V sobotu od 10:15 se v areálu Xaverova v Horních Počernicích odehraje derby rezerv slavných rivalů - Slavie a Sparty. Na programu je ve třetím kole FNL, druhé nejvyšší soutěže. Oba týmy mají zkušené fotbalisty v roli mentorů. Ve Spartě je to Lukáš Vácha, u sešívaných Michal Švec. Jinak však šlágr bude především přehlídkou talentů. Komu věnovat pozornost a kdo se může v budoucnu stát hvězdou mezi elitou? Expert vše rozebral v pořadu Přímák na Sport.cz.

Blíží se druholigové derby B-týmů.Kdo jsou nejzajímavější hráči obou mužstev?Video: Sport.cz

 
Článek

Trenér reprezentační sedmnáctky Petr Havlíček přiznává, že dokonce jednomu ze současných borců v rudém dresu oznámil, že je nejlepším fotbalistou, kterého kdy vedl.

„Kdysi jsem mu řekl, že to je nejlepší hráč, kterého jsem kdy trénoval. A myslím si, že jeho čas přijde, protože hraje účelně," hodnotí expert ve videu z pořadu Přímák na Sport.cz. Video také odhalí, o kom ze sparťanských talentů, které sám v minulosti vedl, mluví.

Řeč přichází také na syna někdejší opory Slavie Patrika Gedeona, který však nyní obléká rudý dres.

A jak k tomu vlastně došlo, že se vůbec poprvé v éře samostatného českého fotbalu střetnou odvěcí rivalové ve druhé lize?

V čem se liší akademie Sparty a Slavie? A kdo má lepší skauting?Video: Sport.cz

„Vznikla Juniorská liga (pozn. v roce 2016) jako projekt, kde měli být vytěžovaní ti nejlepší hráči z akademií plus hráči, kteří nebudou hrát za áčko," připomíná Havlíček.

„Bohužel se to úplně nepovedlo, protože se tak nestalo. Nastupovali tam spíš hráči, kteří nebyli tak kvalitativně dobří," vysvětluje moderátorovi Radku Šilhanovi, proč projekt neměl dlouhého trvání.

PŘÍMÁK s Petrem Havlíčkem, trenérem fotbalové reprezentace do 17 letVideo: Sport.cz

Každá země však volí jiný přístup. Například v Chorvatsku nově nesmějí rezervy ligových klubů hrát nejen první ligu, ale ani druhou. Zatímco Hajduk Split svůj B-tým zrušil už dříve, Dinamo Záhřeb tak učinilo před touto sezonou. Své hráče raději bude celek z chorvatské metropole půjčovat jinam, třetí ligu neshledává dostatečně kvalitní. Akademie Hajduku i Dinama přitom patří k nejvyhlášenějším na světě.

Naopak na záložní týmy ve druhé lize nedají dopustit například v Portugalsku či Nizozemsku.

Existují však i země, kde se místní obdobě Juniorské ligy daří. „V Anglii to funguje, u nás to bohužel nefungovalo, proto se vše vrací tam, kde to bylo v minulosti," říká Havlíček. „A myslím si, že pro český fotbal je to jedině dobře, když je vše nastavené takhle, že hráči, kterým je 18 nebo 19 a mají už na dospělý fotbal, tak jdou hrát s chlapy," hodnotí kouč reprezentační sedmnáctky.

Reklama