Při útoku na autobus v Jeruzalémě bylo zraněno osm lidí, podezřelý zatčen

foto Izraelští policisté zasahují v Jeruzalémě na místě střelby na autobus, ke které došlo 14. srpna 2022 poblíž Starého města.

Jeruzalém - Izraelská policie oznámila, že zatkla muže podezřelého z nočního střeleckého útoku na autobus v Jeruzalémě, při kterém bylo zraněno osm lidí, z toho dva vážně. Informují o tom izraelská média. Zpravodajská stanice CNN uvedla, že je mezi zraněnými pět Američanů.

Podezřelý se podle prohlášení policie vzdal po několikahodinovém pátrání. Web The Times of Israel v této souvislosti uvedl, že muž patrně odevzdal i zbraň, kterou použil k útoku. Podle izraelských médií jde o 26letého obyvatele východního Jeruzaléma. CNN uvedla, že muž má izraelské občanství. Policii nebyl znám v souvislosti s terorismem, ale má záznam v trestním rejstříku a byl v minulosti vězněn. Na autobus a auta na parkovišti u Zdi nářků zaútočil hodinu a půl po sobotní půlnoci (00:30 SELČ).

Nejméně dva ze zraněných Američanů byli turisté, uvedly nemocniční zdroje. Americké velvyslanectví v Jeruzalémě potvrdilo, že jsou mezi zraněnými občané USA, a vyjádřilo nad útokem šok. "Důrazně odsuzujeme jakýkoli terorismus a činy vyvolávající k napětí," uvedla ambasáda. Velvyslanec Tom Nides ve svém tweetu sdělil, že se modlí "za rychlé uzdravení všech těch nevinných obětí".

Úřadující izraelský premiér Jair Lapid zdůraznil, že vyšetřování bude pokračovat. "Ať všichni, kdo nám přejí zlo, vědí, že za jakékoli ublížení civilistům zaplatí," uvedl premiér v prohlášení.

Mezi zraněnými je 35letá těhotná žena, která seděla v době v útoku v autě a nyní je ve vážném stavu. Lékaři jí podle informací izraelských médií provedli císařský řez, novorozenec je ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Pachatel čekal, až autobus přijede na zastávku, a zahájil palbu, když lidé začali nastupovat, načež utekl.

Palestinská islamistická skupina Hamás, která vládne v Pásmu Gazy, útok označila za "hrdinský" a dodala, že jde o "přirozenou odpověď na každodenní zločiny okupace proti našemu lidu, naší zemi a významným muslimským a křesťanským místům".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď