Grafické karty | Micron | Paměti

Paměti hodné titánů. Micron vyrobil nejrychlejší GDDR6X, využijí je nadcházející grafiky

Micron už se připravuje na novou generaci grafických karet a v případě Nvidie pak i na nové nejvýkonnější modely. Právě pro ně totiž už začal vyrábět zatím nejrychlejší druh pamětí GDDR6X.

Nové 2GB (16 Gb) moduly mají zvýšený takt 24 GHz, a jsou tak nástupcem současných modelů na frekvenci 21 GHz. Zatím se předpokládá, že je Nvidia použije nejdříve pro nejvýkonnější profesionální kartu ve stylu „Titan“, kdy v kombinaci s 384bitovým rozhraním nabídnou paměti propustnost 1 152 GB/s. Spekulovaná karta by pak měla mít kapacitu 48 GB.

V případě klasických herních modelů GeForce RTX 4090 a nižších se stále počítá s použitím 21GHz verzí paměti GDDR6X a propustnosti by tak měly být podobné jako u současné generace desktopových grafických karet od Nvidie (GeForce RTX 3000). Právě rychlé paměti GDDR6X totiž v minulé generaci byly nedostatkovým zbožím, což způsobovalo problém s dodávkou celých karet. Nvidia si tak použitím „starších“ modelů možná pojišťuje minimalizaci problémů s výrobou.

Informace o konkrétním použití je však nutné brát jako spekulace, takže uvidíme, jak Nvidia nové modely grafických karet nakonec nastaví.

Diskuze (1) Další článek: Co se to děje s Netflixem? Lidé utíkají, akcionáři panikaří (Podcast Živě)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,