Hlavní obsah

Jablonec - Slavia 2:3Vydřená výhra. Jablonec trápil favorita i v deseti

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Usor 0 : 1
51. Hanuš (vlastní) 0 : 2
55. Polidar 1 : 2
61. Traoré 1 : 3
73. Chramosta 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Slavie ve třetím kole první ligy v Jablonci využili téměř celý zápas trvající přesilovku a zvítězili 3:2. Už v šesté minutě byl vyloučen domácí Michal Surzyn a početní převahu okamžitě z následného přímého kopu zužitkoval Moses Usor. Po změně stran si dal domácí brankář Jan Hanuš vlastní gól, vzápětí snížil Matěj Polidar. V 61. minutě vrátil Pražanům dvoubrankový náskok Ibrahim Traoré a 73. minutě další střídající hráč Jan Chramosta už jen zkorigoval stav.

Foto: Vít Černý, ČTK

Parádní trefa Matěje Polidara z přímého kopu proti Slavii.

Článek

Slavia venku v lize vyhrála poprvé po třech zápasech a po nečekané porážce s Hradcem Králové z úvodního kola si připsala druhé vítězství v nejvyšší soutěži po sobě. Pražané se úspěšně naladili na čtvrteční úvodní duel 4. předkola Evropské konferenční ligy v Čenstochové. Jablonec podeváté z posledních 10 ligových duelů se Slavií nebodoval a nadále čeká na první výhru pod novým trenérem Davidem Horejšem.

Slávistický trenér Trpišovský udělal hned sedm změn v základní sestavě oproti čtvrteční odvetě 3. předkola Konferenční ligy, v níž jeho svěřenci po remíze 1:1 v Aténách s Panathinaikosem stvrdili postup. V zahajovací jedenáctce nastoupili David a Matěj Juráskové, poprvé v této sezoně hrál od začátku Masopust a Usor tentokrát operoval netradičně na pozici podhrota.

Jablonečtí začali lépe a hned ve třetí minutě mohli otevřít skóre. Jovovič se prodral až před Mandouse, ale slávistického brankáře neprostřelil. Za chvíli přišel zásadní moment celého zápasu. Usor si chtěl v úniku obhodit Surzyna, domácí bek zblokoval míč rukou, a protože byl posledním hráčem, udělil mu rozhodčí Szikszay rovnou červenou kartu. Čtyřiadvacetiletý obránce prožil hodně nepovedený 50. ligový start.

Foto: Vít Černý, ČTK

Stanislav Tecl děkuje spoluhráči v duelu proti Jablonci.

Pražané přesilovku využili bleskově. K přímému kopu z výhodné pozice se postavil Usor a přesnou střelou k tyči překonal gólmana Hanuše, jenž v minulosti působil ve Slavii. Dvacetiletý Nigerijec si připsal druhou soutěžní branku za "áčko" Pražanů a v lize skóroval vůbec poprvé.

V 16. minutě Hanuš zastavil Teclovu přízemní střelu a poté vyrazil i Usorův pokus. Severočeši i v deseti dokázali občas zahrozit. Ve 44. minutě Kratochvíl reklamoval Santosovu ruku ve vápně, rozhodčí ale penaltu pro domácí neodpískal. Těsně před pauzou na opačné straně Hanuše protáhl Matěj Jurásek.

Foto: Vít Černý, ČTK

Radost hráčů Slavie po další brance.

Trenér Trpišovský v poločase ze zdravotních důvodů stáhl Usora se Schranzem, místo kterých naskočili Šmiga a Traoré. Posledně jmenovaný na začátku 51. minuty poslal až z lajny centr před vápno, balon nešťastně tečoval Šulc a od brankáře Hanuše a tyče se míč dostal kousek za čáru.

Severočeši se dokázali i v deseti prosadit. V 55. minutě Polidar z téměř totožného místa jako v první půli Usor zakroutil míč z přímého kopu přesně pod břevno a dal svůj první gól v jabloneckém dresu. Slávisté si ale hned za šest minut později vzali dvoubrankové vedení zpět. Ševčík nadvakrát nepropálil defenzivu, ale míč se odrazil k Traorému a ten sám před Hanušem nezaváhal.

Foto: Vít Černý, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během duelu s Jabloncem.

Jablonečtí navzdory početní nevýhodě s favoritem poměrně drželi krok a ještě jednou v oslabení udeřili. V 73. minutě vypálil Šulc a jeho nepovedenou střelu pohotově tečoval do sítě střídající Chramosta.

Úřadující ligový vicemistr se i v přesilovce nečekaně strachoval o vítězství. Nejprve v 89. minutě mířil po rohu kousek mimo Kubista, ve čtvrté minutě nastavení pak Kratochvíl ještě z vlastní poloviny zkusil dalekonosným pokusem přehodit Mandouse a balon se snesl zhruba metr vedle tyče.

3. kolo první fotbalové ligy:
FK Jablonec - Slavia Praha 2:3 (0:1)
Branky: 55. Polidar, 73. Chramosta - 8. Usor, 51. vlastní Hanuš, 61. Traoré. Rozhodčí: Szikszay - Mokrusch, Váňa - Franěk (video). ŽK: Jovovič, Sejk, Horejš (trenér) - Schranz, Mandous. ČK: 6. Surzyn (Jablonec). Diváci: 5238.
Jablonec: Hanuš - Surzyn, Hübschman, Heidenreich, Polidar - Považanec - Šulc (86. Malínský), Kratochvíl, Houska (72. Kubista), Jovovič (65. Černák) - Sejk (66. Chramosta). Trenér: Horejš.
Slavia: Mandous - Masopust (78. Olayinka), Kačaraba (59. Holeš), Santos, D. Jurásek - Ševčík (64. Hromada), Tiéhi - M. Jurásek, Usor (46. Šmiga), Schranz (46. Traoré) - Tecl. Trenér: Trpišovský.

Reklama