Hlavní navigace

Bývalý člen Rady Českého rozhlasu se stal pražským zastupitelem

25. 9. 2022

Sdílet

Josef Nerušil Autor: Khalil Baalbaki, Český rozhlas

Voliči v hlavním městě poprvé poslali do zastupitelstva kandidáta SPD. S počtem 19 795 hlasů uspěl Josef Nerušil, bývalý člen Rady Českého rozhlasu. Mandát zastupitele získal na společné kandidátce SPD, Trikolory a Hnutí PES. Josef Nerušil se loni neúspěšně ucházel o poslanecký mandát ve sněmovních volbách. Na místo v kontrolním orgánu Českého rozhlasu rezignoval právě kvůli politickým ambicím.

Jiný bývalý mediální radní zkoušel štěstí v senátních volbách. Na Mělnicku kandidoval do horní komory parlamentu za TOP 09 Zdeněk Šarapatka, který do loňského září seděl v Radě České televize. Se ziskem 5076 hlasů však skončil pod čarou na čtvrtém místě. 

Voliči v obvodu č. 28 vybrali do druhého kola starostku Hlavence Jarmilu Smotlachovou (ODS) a bývalou poslankyni Andreu Brzobohatou (ANO). Zajímavostí je, že také Andrea Brzobohatá se chtěla letos stát mediální radní. V únoru neúspěšně kandidovala do Rady Českého rozhlasu.

V Brně provázel senátní volby spor o televizní seriál Četnické humoresky, který reprízuje ČT1. Do druhého kola senátních voleb v obvodu Brno-město postoupili herec Tomáš Töpfer (za ODS) a lékař Bořek Semrád (za ANO). 

Seriál Četnické humoresky se od konce 90. let natáčel v Brně a na Vysočině, přičemž Tomáš Töpfer v něm hrál strážmistra Arazíma. Kandidát Moravanů a Moravského zemského hnutí Pavel Trčala považoval reprízu seriálu za neférovou reklamu na Tomáše Töpfera. Hercova setkání s voliči totiž měla název Četník se vrací na místo činu. Česká televize reagovala, že reprízy se vysílají od podzimu a Töpfer oznámil kandidaturu až v červnu. Horolezec Pavel Trčala voliče nezaujal, ze všech kandidátů skončil poslední se ziskem 2925 hlasů.

Tomáš Töpfer je kromě jiných aktivit staničním hlasem digitální stanice Českého rozhlasu pro seniory Pohoda.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).