Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hlavní město má první koalici: V Praze 13 si notují ODS, ANO, TOPka a lidovci, Vodrážka oficiálně starostou

Aktualizováno -
19. října 2022
11:30
Autor: ČTK - 
25. září 2022
16:59

Na radnici Prahy 13 vznikla koalice ODS, ANO a Společně pro Prahu 13 (TOP 09 a KDU-ČSL). „Máme podepsánu koaliční smlouvu,“ řekl ČTK dosavadní starosta David Vodrážka, který znovu stane v čele radnice. Koalice má v 35členném zastupitelstvu většinu 19 mandátů. Volby v Praze 13 vyhrála ODS před ANO a Zelenými s Piráty na třetím místě.

„Podepsali jsme závaznou koaliční smlouvu. Ostatní, jako rozdělení gescí, máme předjednáno, ale bude to až součástí dodatku koaliční smlouvy,“ řekl Vodrážka. Ten je zároveň kandidátem na starostu, kterým je nepřetržitě od roku 2002.

Vítězná ODS ve volbách v Praze 13 získala 11 mandátů v 35členném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO se šesti mandáty. Třetí Zelení a Piráti pro 13 budou mít šest zastupitelů. Čtvrtá Praha 13 Sobě má čtyři mandáty, čtyři zastupitele budou mít na pátém místě SEN 21 pro Prahu 13 a SPDV. Šestá je SPD se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice Společně - KDU-ČSL a TOP 09 se dvěma zastupiteli. Voleb se zúčastnilo 43,25 procenta voličů.

Starostou pošesté

Starostou Prahy 13 se stal již pošesté dosavadní starosta David Vodrážka (ODS). Rozhodli o tom na ustavujícím zasedání zastupitelé městské části, kdy jej podpořilo 19 z 34 přítomných zastupitelů. V čele radnice je Vodrážka nepřetržitě od roku 2002.

„Myslím si, že úloha starosty je zejména snažit se stmelovat, i když to není vždy jednoduché. Starosta by měl být spíš podnikový psycholog než někdo, kdo trvá pouze na svých proklamacích. Doufám, že se mi podaří vás přesvědčit, že i po těch 20 letech mám tah na bránu,“ řekl Vodrážka. Na starosti bude mít strategický rozvoj městské části, finance, legislativu a sociální oblast.

Zastupitelé rovněž zvolili místostarosty. Stali se jimi David Zelený (ODS), který bude mít na starosti bytovou politiku, firmy městské části a dopravu, Petr Zeman (ODS), který se postará o oblast majetku, spolkovou činnost a sport, Marcela Plesníková (ANO) o školství a životní prostředí a Ivana Todlová (Společně pro Prahu 13) o územní rozvoj a IT. Radními se potom stali Michal Drábek (ANO), Zbyněk Pastrňák (ODS), Petr Praus (Společně pro Prahu 13) a Josef Zobal (ANO).

Array
Video  Tisková konference koalice SPOLU Praha  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa