ČNB ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech

foto Česká národní banka v ulici Na Příkopě v Praze.

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Rozhodnutí centrální banky bylo v souladu s očekáváním analytiků i finančního trhu. Podle guvernéra ČNB Aleše Michla zůstanou sazby relativně vysoké delší dobu. Michl také upozornil, že pokud příliš porostou mzdové požadavky a budou se vytvářet vysoké deficity rozpočtu, ČNB by pravděpodobně musela přistoupit k dalšímu zvýšení sazeb. Analytici očekávají, že úrokové sazby by měly zůstat po zbytek letošního roku stabilní, někteří experti ovšem jejich zvýšení ještě letos nevylučují.

Pro zachování sazeb dnes hlasovalo pět členů bankovní rady, dva se vyslovili pro jejich zvýšení o 0,75 procentního bodu. Argumentem zastánců zvýšení sazeb byla podle Michla potřeba zabránit nárůstu inflačních očekávání mezi domácnostmi i firmami. Naopak argumentem pro zachování výše sazeb bylo to, že jejich současná výše krotí množství peněz v oběhu.

Prognóza ČNB očekává, že inflace, která v srpnu činila 17,2 procenta, v nejbližších měsících vzroste. "Nárůst bude způsoben zejména cenami plynu a elektřiny. Stále je možné, že inflace na podzim dosáhne hodnot kolem 20 procent. V celoročním průměru bude činit kolem 16,5 procenta," řekl Michl. ČNB však očekává, že inflace bude v příštím roce klesat a v první polovině roku 2024 se vrátí ke dvěma procentům.

K ponechání stávajících sazeb se ČNB podle finančního ředitele společnosti Ebury Tomáše Kudly rozhodla přesto, že meziroční inflace se v srpnu vyšplhala na 17,2 procenta. Z pohledu trhů se tak podle něj může aktuální výše úrokových sazeb zdát nízká, což bude pravděpodobně nutit ČNB rozpouštět devizové rezervy rychleji než dosud. Zatímco ČNB totiž je vůči dalšímu zvyšování sazeb skeptická, velké centrální banky, třeba americký Fed nebo Evropská centrální banka, je naopak začaly velmi rychle zvyšovat, podotkl.

"ČNB bude nadále bránit výrazným výkyvům kurzu koruny," řekl Michl bez bližších podrobností k rostoucím tlakům na oslabení koruny následkem rychlého zvyšování sazeb americké centrální banky Fed či Evropské centrální banky. Podotkl pouze, že ČNB nemá stanovenou hranici, kam nechá klesnout kurz koruny.

Objem intervencí ČNB na podporu koruny v červenci podle analytiků dále stoupl na zhruba 246 miliard Kč. Za tři měsíce od května tak už ČNB prodala na trhu eura za více než 500 miliard korun. ČNB díky intervencím stabilizovala korunu pod hranicí 25 Kč za euro.

Analytici: Úrokové sazby by měly zůstat po zbytek letošního roku stabilní

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď