V ČR využívá zkrácený úvazek desetina žen, průměr v západní Evropě je 35 procent

foto Pracovnice ve strojírenském podniku - ilustrační foto.

Praha - V ČR je proti zemím ze západní Evropy stále nízký podíl pracujících žen na částečný úvazek. V Česku jej využívá zhruba deset procent žen, zatímco průměr v západní Evropě je 35 procent, vyplývá z dat Eurostatu. Tradičně jsou částečné úvazky nejvíce rozšířeny v Nizozemsku, kde takto pracují tři čtvrtiny žen. V Německu nebo Rakousku se podíl žen s částečným úvazkem blíží polovině, ukazují data.

Stále více firem si přitom podle expertů výhodnost částečných úvazků uvědomuje. Rodičům navíc nahrává i současná situace na trhu práce. Nezaměstnanost v ČR je prakticky nejnižší v celé Evropské unii.

"Trhu stále chybí řada zaměstnanců v odborných i řadových pozicích. Firmy se tak předhánějí v nabídce benefitů a částečné úvazky, ale i sdílené pozice jsou jedním z těch nejžádanějších. Navíc poslední dva roky ukázaly, že řadu benefitů má i práce z domova. Velká část manažerů a personalistů potvrzuje, že efektivita firem, jejíž lidi pracují z domova, se zvětšila,“ uvedla expertka na řízení lidských zdrojů firmy PwC Česká republika Andrea Linhartová Palánová.

Nedostatek lidí napříč pozicemi potvrzuje i generální ředitelka společnosti Tesco v ČR Katarína Navrátilová. "Při výběru zaměstnání se uchazeči nerozhodují zdaleka jen podle platu. Právě možnost efektivně skloubit péči o děti a práci je přitom jedním z našich nejsilnějších benefitů. Více jak polovina našich zaměstnanců pečuje o své blízké a čtyři z pěti kolegů a kolegyň mají pocit, že mohou pracovat flexibilně s ohledem na své blízké," vysvětlila.

Před deseti lety částečný úvazek využívalo osm procent pracujících žen v Česku, udávají data Eurostatu. Obecně je zřejmé, že zatímco v západní Evropě má trend práce na částečný úvazek dlouhou tradici, v zemích na východ a jih od českých hranic je situace podobná jako v ČR, vyplývá z dat.

Podíl zaměstnaných žen s částečným úvazkem ve vybraných evropských zemích:

Česká republika

9,9 %

Polsko

8,2 %

Nizozemí

73,8 %

Slovensko

4,7 %

Německo

48,1 %

Maďarsko

6,7 %

Rakousko

48,6 %

Švédsko

38,1 %

Švýcarsko

63,4 %

Průměr EU - 27

29,2 %

zdroj: Eurostat

fd rdo

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď