Domů     Technika
Bizarní leč nezbytné: Technologie prorůstají také do pohřebnictví
Jan Martinec 27.9.2022

Smrt zůstává ve společnosti tabuizovaným tématem, což je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů, proč oblast pohřebnictví nedoznala za poslední století prakticky žádných změn. Dosáhnout určitého pokroku se nyní chystají zástupci českého startupu Goodbye, kteří chtějí značně zaprášené pohřebnictví obohatit o digitalizaci i další způsoby zjednodušení, jenž se dotknou nebožtíka i pozůstalých.

Podle zakladatele Jiřího Štěpánka to všechno začalo skromnou snahou zjednodušit proces psaní závěti skrze speciální web. Práce na tomto unikátním projektu ovšem samotného zakladatele i jeho kolegy pohltila natolik, že se nakonec rozhodli oblast pohřebnictví zmodernizovat poněkud odvážnějším způsobem.

Jako jednu z prvních věcí si vzali do parády netransparentní ceny pohřebních služeb, které jsou v některých případech klientům zamlčovány až do posledních chvíle a oznámeny až při osobním setkání v kanceláři.

To chce Goodbye změnit pomocí srovnávače na svých stránkách, kde je možné porovnat jednotlivé pohřební služby.

Více na: https://goodbye.cz/

Zájem o skromné obřady

To hlavní, co chce ale mladá firma nyní inovovat, jsou samotné pohřby. Respektive přístup k rozloučení se zesnulým. Startup totiž přišel s výsledky vlastního výzkumu, které odhalily značný vzestup popularity skromných pohřbů v nejužším rodinném kruhu na úkor pohřbů honosných a hojně navštěvovaných.

Firma proto do svého portfolia služeb přidala také kremaci bez obřadu, kterou je možné si objednat i vyřešit plně online. V ceně je přeprava zesnulého, vyřízení dokumentů, kremaca a doručení urny s popelem až domů.

Způsob rozloučení si přitom může každý určit podle sebe, ať už půjde o rodinný výlet, posezení, nebo vůbec nic.

Moderní pohřbívání v zemi vycházejícího slunce

Zatímco Češi v modernizaci pohřebnictví zatím pouze jemně našlapují, asijské země svou vášeň pro moderní technologie v plné míře promítly i do této choulostivé oblasti. Největšího posunu doznalo Japonsko, které přišlo se supermoderní tokijskou svatyní, jež nabízí místo posledního odpočinku v podobě 2 046 sošek buddhů.

Pohřbívání jako celosvětový hit

Svatyně Ruriden na hřbitově v centru Tokia měla původně poněkud jiné poslání. Hlavní představený chrámu se však dlouhodobě potýkal s problematikou zanedbaných hrobů osamělých lidí, a tak se zrodil nápad učinit ze svatyně technologický skvost, který podobným problémům učiní přítrž.

Systém funguje tak, že si dálkovým ovládáním otevřete dveře od svatyně, načež centrální mozek okamžitě ví, s kým má tu čest. Následně přistoupíte k zabudovanému tabletu, kde elektronickou kartou nebo ručně „aktivujete“ svého příbuzného.

Pod každou z malých sošek je uschován popel jednoho zemřelého. Osvětlení vám pak ukáže, nad kterou z nich můžete na zesnulého zavzpomínat.

Popel zesnulého trendem šperkařství

Ve Švýcarsku je už posledních několik let kontroverzním trendem výroba diamantů z kremačního popela příbuzného či blízkého přítele. Cena se pohybuje v rozmezí 5000 – 21 000 švýcarských franků (přibližně 73 500 – 514 500 Kč) podle velikosti výsledného produktu, což je dvakrát více než srovnatelný diamant z klenotnictví.

Jistým problémem je i fakt, že původ uhlíku nelze jednoznačně prokázat, a tak Vám nikdo stoprocentně nezaručí, že máte v diamantu skutečně toho, koho jste si přáli.

Související články
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz