Německé úřady provedly razie u motorkářského gangu Hells Angels

foto Německá v Berlíně policie zasahuje v klubu motorkářského gangu Hells Angels, 29. září 2022.

Berlín - Německá policie prohledala prostory motorkářského gangu Hells Angels a byty jeho členů ve čtyřech spolkových zemích. Při razii bylo nasazeno na 1300 policistů včetně příslušníků speciálních jednotek. Berlínská regionální vláda dvě berlínské organizace gangu krátce před zátahem zakázala. Berlínská ministryně vnitra Iris Sprangerová to zdůvodnila tím, že úřady nebudou obcházení zákazů a pokračování trestné činnosti nečinně přihlížet.

V Berlíně, Braniborsku, Sasku a Sasku-Anhaltsku policie prohledala 45 bytů a dalších prostor, zaměřila se na klubovny gangu, prohledala i vězeňské cely odsouzených členů. Většina objektů byla v Berlíně včetně klubovny v berlínské čtvrti Reinickendorf. Cílem akce bylo zajistit důkazy, podle prvních zpráv nebyl nikdo zadržen.

Hells Angels jsou opakovaně spojováni s obchodem s drogami, prostitucí a držením zbraní, uvedl server berlínského listu B.Z. Před soudem v Postupimi se právě zpovídají tři členové Hells Angels, které úřady podezírají z držení tuny konopí a několika kilogramů kokainu a pervitinu.

"S okamžitou platností se zakazuje šířit nebo veřejně používat znaky spolku a jeho přidružených skupin. Majetek klubu byl zabaven," uvedl berlínský senát, což je regionální vláda německé metropole. Zákaz se týká organizací Hells Angels Motorcycle Club Berlin Central (HAMC Berlin Central) a MP 81 Berlin Central.

"Dnešní zákaz je jasnou reakcí na to, že nebudeme nečinně přihlížet, jak vzniká nová náhradní organizace na místo té, která byla už v roce 2012 zakázána. Soustředíme se rovněž na všechny, kdo se snaží tyto zákazy podkopávat, aby krytím spolkové činnosti pokračovali ve zločineckých aktivitách," řekla berlínská ministryně vnitra Sprangerová. Nově zakázané spolky byly nástupnickými organizacemi motorkářských uskupení HAMC Berlin City a MG 81, které Berlín zakázal na konci května 2012.

Německé úřady mohou zakázat sdružení a zabavit jeho majetek, pokud slouží k nezákonným účelům. Spolková vláda podle vlastních prohlášení do loňského roku rozpustila 58 klubů a dalších 117 takzvaných dílčích a náhradních organizací, 33 z těchto zákazů se týkalo motorkářských gangů, uvedl server televize rbb24.

Naposledy v polovině září německé úřady provedly razie u motorkářského gangu United Tribuns, který byl soupeřem Hells Angels, a zakázaly ho. Skupina představovala vážné ohrožení veřejnosti a byla odpovědná za celou řadu násilných trestných činů, odůvodnily svůj krok tehdy úřady.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď