Baerbocková: Ruská hlasování na Ukrajině jsou diktát, který nemůže fungovat

foto Ilustrační foto - Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, 26. července 2022.

Berlín - Hlasování na Ruskem okupovaných územích Ukrajiny, která Moskva označuje za referenda o připojení regionů k Rusku, nejsou nic jiného než diktátem a nikdy nemohou fungovat jako záruka bezpečného a mírového života tamních obyvatel. Dnes to na Berlínském mírovém dialogu prohlásila šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková.

Bezpečnost obyvatel podle německé ministryně zahraničí závisí na jejich ochraně a především na tom, že mohou žít v míru. "Mír nesmí být vynucován zbraněmi, protože by nefungoval," řekla.

Moskvou narychlo zorganizovaná hlasování na okupovaných územích považuje Baerbocková za příklad takového vynucování. Baerbocková poukázala na to, že lidé jsou nuceni hlasovat pod tlakem výhrůžek a dokonce i zbraní a že okupační správa obyvatele navštěvuje přímo doma, aby je k odevzdání hlasu přinutila. "Ruská referenda nejsou ničím jiným než opakem svobodných voleb," uvedla. Dodala, že Rusko se takto jen snaží nadiktovat mír, ale že tato snaha Moskvě vyjít nemůže.

"Dokud v Ruskem obsazených regionech bude takový diktát trvat, nebude tam žádný člověk svobodný a v bezpečí," řekla Baerbocková. V projevu poznamenala, že válka na Ukrajině změnila pohled na mezistátní vztahy. Řekla také, že Německo se rozhodlo poskytovat ukrajinské armádě pro její boj proti ruské invazi těžké zbraně. "Bezpečnost znamená v první řadě ochranu lidí, proto těžké zbraně Ukrajině dodáváme," řekla.

Německá vláda hlasování v okupovaných oblastech nepovažuje za výraz vůle tamních obyvatel. Německý kancléř Olaf Scholz ve středu ujistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Berlín výsledky nikdy nepřijme.

Okupační úřady tvrdí, že lidé souhlasili s připojením k Rusku a že výsledky se v jednotlivých regionech pohybují od 87 procent do více než 99 procent pro spojení s Ruskem. Kyjev a Západ hlasování označují za neplatná.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 5°C

Celá předpověď