V Británii byl zatčen český aktivista, který blokoval ropný terminál

foto Zatčení, pouta - ilustrační foto.

Londýn - Britská policie před dvěma týdny zatkla českého aktivistu německého původu Arneho Springoruma, který blokoval ropný terminál ve vesnici Kingsbury v hrabství Warwickshire tím, že seděl na silnici a zatarasil tak vjezd. Spolu s 51 dalšími příznivci hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) požadoval zastavení nových projektů těžby ropy a plynu v Británii. ČTK o tom dnes v tiskovém prohlášení informovala skupina Poslední generace.

Springorum strávil osm dní ve vazbě, poté byl odsouzen k 21 dnům za mřížemi s podmíněným odkladem dva roky.

Aktivista svým protestem porušil soudní příkaz, který demonstrace před terminálem v Kingsbury zakazuje. Aktivista byl po osmi dnech ve vazbě odsouzen k 21 dnům za mřížemi s podmíněným odkladem dva roky. Musí také zaplatit náklady v celkové výši 412 liber (přes 11.000 Kč).

Springorum je členem Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), a na začátku roku 2022 založil českou odnož Poslední generace. Skupina využívá blokády silnic a další nástroje občanské neposlušnosti ke zvyšování povědomí společnosti o klimatické krizi. Aktivista uvedl, že vězení "nebylo příjemnou zkušeností, ale přesto by blokádu provedl znovu".

"Minulý týden bylo ve věznicích po celé zemi zadržováno 56 příznivců naší kampaně. To nemá v nedávné historii Spojeného království obdoby. Letos jsme zažili nekontrolovatelné požáry, nedostatek vody a nejvyšší teploty, jaké kdy byly ve Spojeném království zaznamenány, a naše vláda přesto nadále schvaluje nové projekty těžby ropy a zemního plynu," uvedl mluvčí britské pobočky hnutí Just Stop Oil a vyzval britskou vládu, aby reagovala.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď