Hlavní obsah

Ruská mobilizace: Narukovat musí i mistr Evropy. Ministr promluvil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narukují, nebo budou ušetřeni? Ruským prezidentem Vladimirem Putinem minulou středu vyhlášená mobilizace zasáhla nejméně 300 tisíc mužů. Nejasnosti stále panují kolem mobilizace ruských sportovců. Ti měli na řadu přijít až v posledních vlnách, ale realita se ukázala jako jiná. Mistr Evropy z roku 2020 Dmitrij Alijev a další ruský krasobruslař Makar Ignatov už dostali povolávací rozkazy. Nyní promluvil ministr sportu Oleg Matycin, který řekl, že určité kategorie sportovců budou chráněny, ale sport by neměl být chápán jako něco odděleného od zbytku společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Mistr Evropy z roku 2020 Dmitrij Aljijev.

Článek

„Sport nemůže být vyčleňován jako samostatná komunita, která by měla mít nějaká exkluzivní privilegia," řekl ministr Matycin. To, že jsou ruští sportovci povoláváni do armády, potvrdil začátkem týdne i kustod čínského týmu Kunlun působícího v KHL Anton Tiškin. „Posílají povolávací rozkaz i hráčům KHL," řekl.

Ve čtvrtek dopoledne vedení Ruské hokejové federace oznámilo, že sestavilo seznam hráčů, trenérů a klíčových zaměstnanců klubů, na které by se částečná mobilizace neměla vztahovat.

Povolávací rozkaz už dostali i ruští krasobruslaři, včetně mistra Evropy z roku 2020 Dmitrije Alijeva. Reálně jim tedy hrozí, že budou zapojeni do bojů na Ukrajině. Matycin uvedl, že byla přijata opatření, která zajistí, že sportovci v některých kategoriích nebudou povoláni, ale zopakoval, že sport by neměl mít žádnou velkou „exkluzivitu".

„Nemohu nyní jednoznačně odpovědět na systém výjimek," řekl. „Nebude a neměla by existovat žádná exkluzivita. Ano, chápeme, že sportovci a trenéři jsou „zlatým fondem", zejména ti, kteří se připravují na olympijské hry a členové národních týmů," dodal s tím, že pro ně by určitá ochranná opatření mohla existovat.

Povolávací rozkaz obdržel i dvojnásobný světový šampion v těžké váze organizace WBA Nikolaj Valujev. Devětačtyřicetiletý šampion, který po ukončení kariéry vstoupil do politiky, o tom informoval na svém twitterovém účtu.

Reklama