shop.musicserver.cz
Lucie v Opeře, Ostravar Aréna, Ostrava, 28.9.2022

Krize dopadla i na Lucii. V Ostravě ji uvítala poloprázdná hala, které skupina převedla skvělý koncert

Vydáno: 29.09.2022 10:30 v sekci Naživo - Honza Balušek | foto: Roman Černý

Když v roce 2002 Lucie odehrála ve Státní opeře Praha speciální koncert k představení desky "Dobrá kočzka, která nemlsá", dal jí mimo jiné i nový hit v podobě původně Kollerovy sólové písně "Chci zas v tobě spát". O dvacet let později se projekt dočkal větší verze v halách. Jak vypadala první zastávka turné v Ostravě?

Live: Lucie v Opeře

místo: Ostravar Aréna, Ostrava
datum: 28. září 2022
setlist: Lucy In The Sky With Diamonds (instrumentálně), Medvídek, Vona říká jó, Krev a r'n'r, Laura, Než tě rozkradou, Já to nemám spočítaný, Nejlepší, kterou znám, Černí andělé, Oheň, Fénixovy slzy, Panic, Lucie, Chtěli jsme lítat, Takhle to má bejt, Sen, Rouháš se bohům, Amerika, Troubit na trumpety by se nám líbilo, Lovec, střelec, doktor & vědec, Chci zas v tobě spát, Šrouby do hlavy, Dotknu se ohně

Nečekaný, fanoušky však o to nadšeněji přijatý reunion skupiny Lucie přinesl nejen spousty koncertů, novou, docela povedenou desku "EvoLucie", ale nyní i rozsáhlejší podobu projektu Lucie v Opeře. Co na tom, že formace nehraje ve skutečné opeře jako před dvěma dekádami, ale ve velkých halách, všichni alespoň vědí, co mají přibližně čekat. A nejde jen o to, že je nyní vše větší a hlasitější.

Na začátek je ale třeba se zastavit u návštěvnosti ostravského večera. Pokud byste čekali, že úvodní koncert covidem o dva roky odložené šňůry bude praskat ve švech, mýlili byste se. I když třeba pražská zastávka v O2 areně, která je naplánovaná na 12. října, je už dlouho téměř vyprodaná, do Ostravar Arény si ve sváteční den fanoušci cestu hledali jen zvolna. Optimista by řekl, že bylo plno ze dvou třetin, pesimista matematik by asi prohlásil něco o větší půlce. Levá část arény byla téměř prázdná a spousta volných sedaček by se našla i na ploše. Byla to škoda, protože kapela a Filharmonie Hradec Králové pod vedením Kryštofa Marka, který se postaral i o aranže, předvedly skvělý výkon, který nenabídl jen hity, ale i několik překvapení.

Oproti původní podobě nyní nešlo o akustické vystoupení, ale o rockovou show, na svém místě ale samozřejmě zůstal velký orchestr. Dění na pódiu vzdálenějším divákům přibližovaly dvě po stranách zavěšené ledky. Na několik velkých plachet, které visely přes celou šířku pódia, se občas promítalo logo bandu nebo jednoduché vzory, ale žádných projekcí či jakékoli doprovodné show, vyjma světel, jsme se nedočkali. Ne že by to v tom případě vadilo - důraz byl kladem na muzikanty a samotnou hudbu.

Lucie si tentokrát připravila opravdu skvostný setlist. Že se nedočkáme pouze balad, v nichž velké těleso zvukově samozřejmě vynikne nejvíce, bylo jasné hned zpočátku. Filharmonie si nejdřív samostatně střihla beatlesáckou "Lucy In The Sky With Diamonds" (Lucy jako Lucie, chápete... :-) ) a po nutném "Medvídkovi" to všichni rozpálili v kytarových nářezech "Vona říká jó" a "Krev a r'n'r". Pro některé tak vrchol koncertu přišel už na jeho začátku.

Velký prostor dostala také poreunionová deska, z níž jinak skupina naživo moc nehraje. Ze šesti kousků zněly skvěle a do setlistu bez problémů zapadly hlavně "Chtěli jsme lítat" nebo "Než tě rozkradou", poněkud nadbytečně ale vyzněla repetitivní "Já to nemám spočítaný". "Sen" místo Lenky Dusilové svým zpěvem ozvláštnila dívka Tereza z dětského domova, kterou na pódium přivedla Tereza Maxová. A všechna čest, pěveckého partu se mladá zpěvačka zhostila na výtečnou.

Největší radost ale mně osobně muzikanti udělali zařazením nádherné "Rouháš se bohům", kterou považuji za téměř utajený klenot jejich repertoáru. I když v ní David Koller v jednu chvíli zapomněl text, jednalo se o jeden z nejlepších okamžiků večera. Finále obstarala trojice "Chci zas v tobě spát", "Šrouby do hlavy" a "Dotknu se ohně", které už s kapelou zpívali snad všichni návštěvníci, kteří byli jinak po většinu večera spíše chladní.

Zvukově se celý koncert povedl tak, jak se asi dalo čekat - nebyl to průšvih, ale ani žádný zázrak. Vokálům šlo vždy výborně rozumět, při kytarově-smyčcových bouřích se ale občas z pódia valila velká zvuková koule. Po většinu času si však znalí posluchači mohli vychutnat orchestrální aranže, které se rozhodně neomezovaly jen na jemný podkres hlavních hvězd.

Stojí tedy návštěva Lucie v Opeře za to? Určitě. Po ostravském koncertu skupina ve středu 12. října rozburácí pražskou O2 arenu a osm dní nato potěší slovenské fanoušky na zimním stadionu Ondreje Nepely v Bratislavě. Čtvrtá koncertní zastávka je plánována na 26. října v pardubické Enteria Areně. Výjimečné turné vyvrcholí 5. listopadu v Brně ve Winning Group areně.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Video: David Koller v akčním klipu "My jsme se chtěli" ukazuje, kdo je u něj doma kapitán (02.07.2023 14:19)
- Fotogalerie: Metronome Prague 2023 zahájili David Koller a Queens Orchestra (22.06.2023 08:38)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai Dua Lipa AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu