Růst cen energií zvyšuje zájem o alternativní zdroje i financování

foto Solární panely - ilustrační foto.

Praha - Nepředvídatelný růst cen energií zvyšuje v ČR zájem o alternativní zdroje energií. Nejvíce žádané jsou fotovoltaické panely na střechy a tepelná čerpadla. Stále více domácností a firem si na tato zařízení půjčuje. Vyplývá to z ankety ČTK mezi jejich dodavateli a bankami.

Nepříznivý cenový vývoj energií podle analýzy výrobce Ariston výrazně zkracuje návratnost investice do tepelného čerpadla.

"Při pořizování solární elektrárny nebo tepelného čerpadla volí nyní financování úvěrem pětina zákazníků a zájem o tuto variantu roste hlavně v posledních měsících. Očekáváme, že poptávka po financování fotovoltaiky či tepelného čerpadla včetně instalace pomocí úvěru bude čím dál tím větší," řekl ČTK ředitel dodavatele tepelných čerpadel a fotovoltaiky Woltair Jan Hanuš.

Hypoteční banka a ČSOB Stavební spořitelna zaznamenaly podle předsedy představenstva Jiřího Feixe nárůst zájmu nejen u zvýhodněných hypoték a meziúvěru ze stavebního spoření na výstavbu a koupi energeticky efektivní nemovitosti i rekonstrukcí, ale i u půjček. Ty lze využít na investice do nových typů vytápění, například tepelného čerpadla. Častým cílem financování je i pořízení fotovoltaických panelů.

"Zatímco v první polovině 2021 jsme klientům poskytovali nižší desítky hypoték na úsporné bydlení měsíčně, v podzimních měsících se tento počet rychle zvyšoval. V tomto roce jsme jen do června poskytli 1500 těchto úvěrů za celkem 6,5 miliardy korun," doplnil Feix.

Na solární panely a tepelná čerpadla mohou Čechům, jak již dříve uvedl Ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman, pokrýt dotace do poloviny vstupních nákladů. Reálně tak mohou získat až 350.000 korun. Nejvýhodnější je využití fotovoltaických panelů v kombinaci s tepelným čerpadlem.

"Paradoxně, čím vyšší je tepelný komfort, tím kratší je doba návratnosti, neboť se více projeví úspornost tepelného čerpadla. Tepelná energie z přírodních zdrojů je totiž zdarma. Díky tomu se nyní návratnost investice do tepelného čerpadla zkracuje průměrně o 50 procent. Může to tak být již tři roky po využití dotací,“ vysvětlil technický specialista výrobce tepelných čerpadel Ariston Bohumil Plachý.

Řada firem podle výkonného ředitele Solární asociace Jana Krčmáře musí rušit objednávky, protože mají nasmlouvané zákazníky na několik měsíců dopředu. Předzásobené firmy větší výpadky v dodávkách nemají. "I přes vysokou poptávku ve srovnání s předchozími lety jsme schopni plnit závazky vůči zákazníkům. Tepelné čerpadlo zvládají partneři v regionech instalovat v termínech několika měsíců od podpisu smlouvy o zakoupení a realizaci," dodal Plachý.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 17:00 16°C

Celá předpověď