Osvětlení

Vytvořte si doma prostředí pro zdravý spánek

Máte problémy se spánkem? Večer špatně usínáte nebo se v noci stále budíte? Narušení spánku vám může obrátit naruby celý život. Zhoršené soustředění, poruchy pozornosti, změny nálad i chování a v dlouhodobém časovém horizontu možná i nebezpečné civilizační choroby. To vše může být následkem dlouhodobě nekvalitního spánku.

Příčiny se často skrývají v psychickém rozpoložení. Někdy však k lepšímu spaní dopomůže i uzpůsobení okolního prostředí. Pojďte se s námi teď společně podívat na to, jak usnout.

Posviťte si na světlo

Studené odstíny bílé vás povzbudí a aktivují, teplé odstíny naopak podporují relaxaci. Pokud už si před usnutím potřebujete rozsvítit, volte osvětlení na stupnici teplého barevného spektra. Dobře mohou posloužit například LED stolní lampy

Dejte si také pozor na modré světlo obrazovek. Minimálně dvě hodiny před spaním byste se mu měli vyhýbat. Způsobuje totiž mimo jiné také snížení produkce spánkového hormonu melatoninu. A to je přesně to, co nepotřebujete, když si chcete dopřát kvalitní spánek. Pokud už musíte pracovat do pozdních hodin, pořiďte si alespoň brýle blokující modré světlo. Ty ostatně využijete i v kteroukoliv jinou denní dobu.

Kdo si jak ustele…

Na volbě postele záleží. Vybírejte ji nejlépe v takové kamenné prodejně, kde si ji můžete pořádně prohlédnout a vyzkoušet. Největší pozornost potom věnujte volbě matrace. Dnes je na trhu spousta druhů kvalitních matrací, které vám zajistí správnou polohu těla, optimální odvod vlhkosti a dlouhou životnost. Vybírejte podle svých preferencí mezi matrací pěnovou, latexovou nebo pružinovou, případně také taštičkovou. Dobrý prodejce vám jistě poradí.

Postel mějte doma umístěnou nejlépe v ložnici, odděleně od ostatních místností. Ložnice by se měla stát vaší oázou klidu zasvěcenou pouze spánku. Před spaním zatáhněte zatemňovací závěsy nebo rolety, vyvětrejte a teplotu udržujte na příjemných 18 až 20 stupních

Dodržujte režimová opatření

To je pro zajištění správného spánku také velmi důležité. Povzbuzující nápoje si dopřávejte pouze dopoledne. Před spaním už také nekuřte a nepijte alkohol. Nikotin má totiž povzbuzující účinky. Alkohol vám sice možná pomůže usnout, celkovou kvalitu spánku ale zhorší. Choďte spát přibližně ve stejnou dobu a pár hodin před usnutím už nejezte žádná těžká jídla. Také se nejméně tři hodiny před ulehnutím ke spánku vyhněte nadměrné fyzické aktivitě. Lehké protáhnutí nebo meditace však rozhodně nejsou na závadu.

Když dodržíte naše tipy, pozitivní výsledky se jistě brzy dostaví!