Skandální vyjádření odcházejícího izraelského premiéra

Jair Lapid; foto: Avi Ohayon, Vládní tiskový úřad
Jair Lapid; foto: Avi Ohayon, Vládní tiskový úřad

Odstupující předseda izraelské vlády Jair Lapid ve čtvrtek večer zaslal všem starostům a vedoucím místních úřadů v Izraeli „otevřený dopis“, v němž je vyzval, aby nespolupracovali s útvarem ministerstva školství pro externí programy a rozvíjející se partnerství. Lapidova výzva následuje jeho předchozí podněcování z počátku týdne, kdy varoval armádního generála před tím, aby krajní pravice „získala kontrolu nad armádou“. Tato bezprecedentní vyjádření ihned odsoudil designovaný premiér Benjamin Netanjahu.

Lapidovo vyjádření je projevem frustrace odcházející „koalice změny“ z nástupu vlády pravicových náboženských stran. Očekává se, že v čele úřadu bude předseda strany Noam Avi Maoz, který bude zároveň působit jako náměstek ministra v úřadu premiéra. Poslanec Moaz je známý vedle jiného svými kritickými komentáři k prosazování homosexuální agendy v Izraeli, včetně konání tzv. průvodů hrdosti v ulicích izraelských měst.

„Píši Vám s velkými obavami o budoucnost vzdělávacího systému a země, protože nová vláda, která v Izraeli vzniká, se vzdala vzdělávání našich dětí a předala ho nejtemnějším a nejextrémnějším živlům izraelské společnosti,“ napsal Lapid.

„Jak víte, jedná se o extremistickou, rasistickou, homofobní a nebezpečnou stranu. Vyzývám vás, abyste nespolupracoval s útvarem pro externí programy a spolupráci na ministerstvu školství, dokud ho ovládá Maoz,“ uvedl dále Lapid. „Velká odpovědnost za vzdělávací materiály, které se naše děti učí ve škole, nyní přechází na vás. Abychom zachovali národní a liberální vzdělávací systém, jaký jsme měli doposud, a aktivovali práva místních orgánů na koncipování vzdělávání v jejich působnosti, musíte nyní sloužit jako strážci. V tomto boji nejste sami – jsme tu my a rádi vám pomůžeme a budeme spolupracovat, jak jen to bude možné,“ dodal odcházející premiér a předseda opoziční strany Ješ atid (Budoucnost existuje).

Vyjádření odcházejícího premiéra ke „vzpouře mezi vojenskými důstojníky a místními úřady proti zvolené vládě“ ostře odsoudil premiér nastupující.

Benjamin Netanjahu a Jicchak Herzog, Jeruzalém, Izrael, 13. 11. 2022
Benjamin Netanjahu a Jicchak Herzog, Jeruzalém, Izrael, 13. 11. 2022

„Lapidovo jednání je nebezpečné a poškozuje demokracii,“ uvedl v prohlášení Benjamin Netanjahu. „Musíme vynechat Izraelské obranné síly z jakékoli politické debaty. Vyšší důstojníci rozhodně nesmí být podněcováni ke vzpouře proti vládě, která byla zvolena lidem. To překračuje červenou linii,“ konstatoval designovaný premiér s tím, že pokud byla jeho strana v opozici „nikdy nepodněcovala (armádu, či úřady) proti vládě“.

Netanjahu slíbil, že bude chránit práva občanů a „povede izraelskou vládu v souladu s národními a demokratickými hodnotami, kterými se řídím celý svůj život“, a vyzval Lapida a opozici, aby „jednali odpovědně. Máme jednu zemi, jednu armádu a jeden národ. Nesmíme jim ubližovat.“

Jair Lapid na smírnou výzvu reagoval zlobnou tirádou, v níž Netanjahuovi vyčetl podkopávání izraelské demokracii.

„Pane Netanjahu, lekce z demokracie od vás nepřijmu. Ne od někoho, kdo řídí ze zahraničí financovanou jedovatou mašinérii, která se zabývá pomluvami a hanobením nejnižšího druhu. Ne od někoho, kdo stál na schodech soudní budovy a podněcoval proti právnímu státu. Ne od toho, kdo v současné době jmenoval člověka odsouzeného za podporu terorismu ministrem vnitřní bezpečnosti a sériově usvědčeného zločince ministrem vnitra,“ řekl Lapid.

„Ne od někoho, kdo porušil všechny sliby, které kdy dal, a dokonce i jeho partneři přiznávají, že je sériový lhář,“ dodal Lapid. „Za poslední rok a půl nebyl jediný okamžik, kdy by si vážil demokracie.“

„Budeme bojovat na všech frontách a všemi legálními způsoby, aby Izrael zůstal židovský, demokratický a liberální,“ slíbil Lapid.

Svými výpady proti členům příští vlády narážel na nastupujícího ministra národní bezpečnosti a předsedu strany Ocma Jehudit (Židovská síla) Itamara Ben Gvira a nastupujícího ministra vnitra a předsedu strany Šas Arjeho Deriho. Ben Gvir byl v minulosti pravicovým aktivistou, prosazujícím tvrdý postup proti arabským nepřátelům a revoltujícím palestinským Arabům, za což si vysloužil desítky případů zatčení izraelskou policií a v jednom případě v roce 2007 odsouzení za podněcování k rasismu. Arje Deri byl v minulosti odsouzen za daňové přečiny a úplatkářství.

Je tedy zřejmé, že výhrady k některým členům budoucí izraelské vlády vůbec nejsou bez opodstatnění. Míra hysterie, s jakou situaci komentuje odcházející premiér, je však bezprecedentní.