Němcům nestačilo na MS k postupu nejvíce střel, "běžcem" je zatím Brozovič

foto Utkání skupiny E Německo - Japonsko na fotbalovém MS v katarském Dauhá, 23. listopadu 2022. Němečtí hráči po utkání.

Dauhá - Fotbalistům Německa nepomohlo na mistrovství světa v Kataru k postupu do vyřazovacích bojů ani to, že ve skupině vyslali nejvíce střel ze všech 32 účastníků turnaje. Naopak Polákům stačily k účasti v osmifinále jen čtyři pokusy mezi tyče za tři zápasy. Nejvíce gólů mají na kontě Angličané a Španělé. "Běžcem" turnaje je zatím chorvatský záložník Marcelo Brozovič, který už zdolal bezmála 40 kilometrů.

Němci ve třech duelech vyprodukovali celkem 67 střeleckých pokusů, stačilo jim to ale jen k šesti gólům, jediné výhře a konečnému třetímu místu v tabulce. Angličané a Španělé skórovali devětkrát, přitom celkově vyslali o tři desítky pokusů méně než Němci.

Pět týmů dalo jen jednu branku a mezi nimi jsou i obhájci bronzu Belgičané, kteří nečekaně obsadili nepostupové třetí místo. Ve skupinách za 48 zápasů padlo 120 gólů, což je v průměru 2,5 branky na utkání. Před čtyřmi lety na šampionátu v Rusku byl průměr po základní fázi podobný, ve vyřazovací části vzrostl na 2,64.

Nejnižší počet střel (11) vyprodukovala Kostarika, která rovněž zahrávala pouze jediný rohový kop. Velmi úsporný styl vynesl osmifinále Polsku, které za tři zápasy zamířilo jen čtyřikrát mezi tyče a z toho dvakrát skórovalo. Tým okolo útočníka Roberta Lewandowského si připsal také nejnižší počet přihrávek ze všech účastníků (946) a má druhé nejmenší procentuální držení míče spolu s Japonskem, které rovněž prošlo do vyřazovací fáze.

Nejvíce faulujícím celkem ve skupinách byla Saúdská Arábie. Překvapivému přemožiteli Argentiny z prvního utkání rozhodčí za tři zápasy odpískali 56 nedovolených zákroků. Naopak "nejslušnější" Francie si pomohla jen 15 fauly. Anglie jako jediná dosud nedostala v Kataru ani jednu žlutou kartu. Míč podle očekávání nejčastěji drží Španělé, kteří si připsali i nejvíce přihrávek.

Nejdelší vzdálenost zatím na šampionátu zdolal Brozovič. Třicetiletý záložník Interu Milán nechyběl v sestavě Chorvatů ani minutu a za tři zápasy naběhal 39,62 kilometru. Nejčastěji střílejícím hráčem je Francouz Kylian Mbappé, jenž vyslal 15 pokusů. Třikrát skóroval a s dalšími čtyřmi hráči vede střeleckou tabulku.

Anglický útočník Harry Kane zatím branku nedal, ale s třemi asistencemi je nejlepším nahrávačem. Nejvíce zákroků si dosud připsal polský gólman Wojciech Szczesny, jenž dokázal za tři utkání zlikvidovat 20 střel včetně dvou penalt. Inkasoval zatím dvakrát.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď