USA mají před sebou klíčové roky, pokud chtějí držet krok s Čínou, řekl Austin

foto Ilustrační foto - Jednání ministrů obrany NATO. Na snímku americký ministr obrany Lloyd Austin v Bruselu 13. října 2022.

Washington - Spojené státy mají před sebou klíčové kroky, ve kterých musejí investovat do armády, pokud chtějí být nadále protiváhou Číny, řekl americký ministr obrany Lloyd Austin v projevu na obranném fóru v Simi Valley v Kalifornii. Austin také obvinil Rusko z "úmyslné krutosti" v bojích na Ukrajině, kde podle něj Moskva cílí na civilisty, napsala dnes agentura AP.

"Čína je jedinou zemí, která má jak vůli, tak stále víc i moc k tomu měnit podobu svého regionu i mezinárodního řádu tak, aby vyhovoval jejím autoritářským preferencím. To my nedopustíme," řekl Austin.

Čína podle amerického ministerstva obrany představuje pro USA větší hrozbu než Rusko; Pentagon v pondělí zveřejnil bezpečnostní zprávu, ve které uvedl, že Peking bude v roce 2035 pravděpodobně disponovat až 1500 jadernými zbraněmi. USA jich v roce 2021 podle washingtonské organizace Arms Control Association měly k dispozici 3750.

Americká armáda a zbrojovka Northrop Grumman dnes představily nový strategický bombardér B-21 Raider, který je nejnovějším projevem modernizace americké armády. Americké ministerstvo obrany má ze všech vládních rezortů největší rozpočet, v roce 2023 by mohlo dostat až 847 miliard dolarů (asi 19,5 bilionu korun), pokud Kongres schválí nynější návrh rozpočtu, píše AP. Bezpečnostní experti nicméně tvrdí, že ani to nemusí stačit k tomu, aby USA vojensky udržely krok s Čínou.

Austin v projevu hovořil i o konfliktu na Ukrajině. USA podle něj neustanou v podpoře Ukrajiny ani ve snahách zabránit zvyšování napětí s Ruskem. "Nenecháme se zatáhnout do Putinovy války," řekl ministr.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 14:00 13°C

Celá předpověď