Firmy: Ceny úklidů stouply meziročně o osm až 12 procent

foto Uklízečka při práci. Ilustrační foto.

Praha - Předvánoční úklid vyjde letos o něco dráž, podle firem oslovených ČTK stouply ceny meziročně o osm až 12 procent. Podle úklidových společností už lidé tolik jako v uplynulých dvou covidových letech nepožadují dezinfekce, nahrazují je šetrné přípravky. Vzhledem k využívané práci z domova, takzvanému home office, mírně ubylo úklidů domácností, uvedly firmy.

Společnosti jako například portály Hlídačky.cz a 111uklid.cz či firmy Agapola se shodly, že zatímco loni průměrná cena za hodinu úklidu dosahovala 152 korun, letos se dostala na 170 korun. To je nárůst o 11,8 procenta. Ceny se liší podle regionů, v Praze je hodinová 209 korun. O deset procent v průměru stoupla i cena mytí oken, která z loňských 20 Kč za metr čtvereční stoupla na 22 korun.

"Samozřejmě se do cen promítla všeobecná inflace," uvedl Petr Šigut z Hlidacky.cz. Sumu podle něj ovlivňují stoupající ceny energií, prostředků a pomůcek. "Značný nárůst je u hygienického zboží, zejména u papírových produktů - ručníků nebo toaletních papírů, u kterých dochází ke skokovému nárůstu cen, nyní asi o 45 procent," řekl obchodně provozní manažer 111uklid.cz Roman Letošník.

Poptávka po generálních úklidech je podle vyjádření úklidových firem podobná jako v minulých letech. Společnosti očekávají nárůst tržeb o deset procent. "Přeci jen inflace a nárůst ceny energií způsobil u části rodin přechod do šetrnějšího módu," řekl Šigut. Letošník ze 111uklid.cz dodal, že mírně ubylo úklidů domácností, jelikož si klienti často uklízejí sami, například při pobytu na home office. Firmy zase podle něj s ohledem na sdílená místa zmenšují svoje prostory nebo frekvence úklidu.

Předešlé dva roky se kvůli koronaviru při úklidech dbal důraz především na dezinfikování prostor. To už aktuálně z požadavků téměř vymizelo. "Rodiny chtějí po těch covid letech něco přírodnějšího," konstatoval Šigut. Většina firem proto nabízí ekologické a šetrné přípravky.

Loni měly úklidové firmy nedostatek pracovníků. Letos je opakem. Hlídačky.cz uvádějí, že se počet lidí nabízející úklid zvýšil asi o 50 procent, jde totiž o možnost přivýdělku. "Uklízet umí každý, ale ne všichni podle profesionálních standardů," podotkl Letošník ze 111uklid.cz. Firmy oslovené ČTK dodaly, že pracují co nejvíce s lidmi, kteří mají zájem o dlouhodobější spolupráci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď