Analytik: Plyn a a uhlí letos zdražily o desítky procent, drahé kovy zlevnily

foto Zásobník plynu RWE, zemní plyn, kavernový zásobník, plynovod, vstupní objekt s čistící komorou - ilustrační foto

Praha - Burzovní ceny plynu, elektřiny či uhlí vzrostly od začátku letošního roku do konce listopadu o desítky procent, ropy zhruba o desetinu. Naopak drahé i průmyslové kovy vesměs zlevnily. Zdražila kukuřice, zatímco pšenice, bavlna nebo káva jsou levnější. ČTK to řekl analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. Komoditní index agentury Bloomberg vzrostl o 17 procent.

"K růstu cen přispívá hlavně ruská válka na Ukrajině, která výrazně zamíchala kartami v komoditních dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Vysokým cenám surovin pomáhá také silný americký dolar a inflační prostředí, ve kterém se nachází značná část vyspělých ekonomik," uvedl Tyleček.

Ropa od počátku roku zdražila. Cena severomořského Brentu vzrostla o desetinu na 88 dolarů za barel a texaský benchmark WTI přidal sedm procent na 81 dolarů za barel. Za poslední měsíc však oba ropné benchmarky ztratily desetinu hodnoty, upozornil analytik.

V plusových číslech se letos drží také cena plynu. Měsíční kontrakt na nizozemské burze se obchoduje na úrovni 130 eur/MWh, což znamená růst od počátku roku o 80 procent. Jen za poslední měsíc se zvedl o 65 procent, a to hlavně kvůli nástupu topné sezony. Vzestup zaznamenala rovněž cena elektřiny. Roční kontrakt na burze v Lipsku vystoupal o 171 procent na 368 eur za megawatthodinu. Za listopad cena elektřiny stagnovala. Cena uhlí na burze v Rotterdamu stoupla od počátku roku o 122 procent na 266 dolarů za tunu. Za listopad se zvýšila o 22 procent.

Ceny nejvíce obchodovaných průmyslových kovů se od počátku roku snížily. Měď se v Londýně obchoduje za 8330 dolarů za tunu, což je pokles o 14 procent od začátku roku. Cena hliníku klesla o 11,5 procenta na 2480 dolarů za tunu. Za listopad ovšem ceny průmyslových kovů prudce vyskočily díky naději trhů na omezení negativních dopadů politiky nulového covidu-19 v Číně.

Cena zlata v listopadu umazávala ztráty z předchozího období a s 1768 dolary za unci na konci měsíce se dostala na úroveň o 1,8 procenta nižší než na začátku roku. V listopadu zlato posílilo o 135 dolarů. Vývoj ceny zlata následovalo i stříbro. To je sice stále o 3,1 procenta levnější než na začátku roku, od poloviny října ale zpevnilo o 3,7 dolaru na 22,2 USD, doplnil ředitel Gold.plus Martin Stránský.

Platina, která má nezastupitelnou úlohu v automobilovém průmyslu a těží se z velké části v sankcionovaném Rusku, letos do konce listopadu posílila o 9,5 procenta na 1045 USD za unci. Její cena roste prakticky nepřetržitě od září, řekl Stránský.

Cena kukuřice na chicagské burze přidala od počátku roku osm procent na 6,55 USD za bušl, naopak pšenice klesla o 2,7 procenta na 7,70 USD za bušl. Výrazný pokles má za sebou v tomto roce káva. Arabica obchodovaná v New Yorku ztratila 28 procent na 1,63 dolaru za libru. Výrazné ztráty zaznamenala také bavlna. Ta spadla od začátku roku o 24 procent na 0,84 centu za libru. Za listopad ztratila nejvíce pšenice (minus 11 procent), naopak cena bavlny přidala 15 procent, uzavřel Tyleček.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď