Kladno po třech zápasech bez bodu zabralo, porazilo Karlovy Vary 4:1

foto Utkání 26. kola hokejové extraligy:Rytíři Kladno - HC Energie Karlovy Vary, 4. prosince 2022, Kladno. Brankář Karlových Varů Štěpán Lukeš (uprostřed) inkasuje třetí gól od Ondřeje Bláhy z Kladna (vlevo).

Kladno - Hokejisté Kladna porazili v utkání 26. extraligového kola Karlovy Vary 4:1. Rytíři vykročili za plným ziskem po třech předchozích vystoupeních bez jediného bodu už v první třetině, kterou vyhráli 2:0, a Západočechy porazili doma potřetí za sebou. Shodně gól a nahrávku si v dresu vítězů připsali obránce Jake Dotchin a útočník Adam Brodecki.

"Od toho pátečního zápasu jsme změnili úplně všechno," připomněl mladý útočník vítězů Ondřej Bláha hrozivý páteční debakl 1:6 doma s Českými Budějovicemi. "V kabině jsme si všichni sedli a něco jsme si k tomu řekli. Myslím, že dnes tam bylo ohromné nasazení, důraz do brány a týmovost od všech kluků. Tohle byl stoprocentní výkon," pochvaloval si Bláha.

Středočeši, v jejichž brankovišti dostal dnes před Bowem přednost Brízgala, šli už ve čtvrté minutě do vedení. Indrák v rohu kluziště vybojoval kotouč, našel před brankovištěm hlídkujícího Brodeckého a ten ho dokázal poslat za záda hostujícího gólmana Lukeše.

Už v šesté minutě mohlo být vyrovnáno. Filip poslal na útočné modré čáře až příliš pomalou nahrávku napřaženému Cibulskisovi, do sóla se vzápětí dostal Chalupa, ale Brízgala své spoluhráče podržel výborným zákrokem a dojíždějící Ondráček nedokázal puk z brankoviště dorazit.

V 11. minutě zahrozil ve vlastním oslabení při Grígerově trestu Kohout, Brízgala byl však znovu bezchybný. Na začátku 18. minuty se při hře čtyři na čtyři dostali Rytíři do přečíslení dvou na jednoho, Brodecki nabil Dotchinovi a produktivní zadák domácích zakončením bez přípravy zvýšil na 2:0.

"Nám se to hodnotí těžce. Je třeba pogratulovat domácím k zaslouženému vítězství. My jsme vstoupili strašně špatně do první třetiny, Kladno nás dostalo pod velký tlak a ta první třetině vyzněla jednoznačně v jejich prospěch. Můžeme být rádi, že to dopadlo pouze 0:2," řekl na tiskové konferenci po utkání karlovarský kouč David Bruk.

Hned v úvodu druhé třetiny hráli Karlovarští 40 sekund pět na tři, Koblasa byl bombou z kruhu blízko snížení, ale Brízgala vytěsnil puk ramenem. Pak odehrálo Kladno nepříliš povedenou klasickou přesilovku za špatné střídání hostů. V končící 28. minutě však Kladenští při tlaku hostů zapomněli na Kružíka a Západočeši snížili. Ještě před přestávkou mohl vyrovnat Beránek, Brízgalu však zblízka nepřekonal.

Na začátku třetího dějství nevyužil dobrou šanci na obnovení dvoubrankového náskoku Zikmund, ale jen o minutu později domácí přece jen slavili gól na 3:1. Po Dotchinově nahození od modré čáry vyplaval volný kotouč před Bláhu a ten ho snadno uklidil do prázdné branky.

"Ve druhé třetině jsme se vrátili do hry, pomohl nám gól na 1:2 a měli jsme i další šance, ale nepodařilo se nám vyrovnat. Ve třetí třetině byl asi klíčem ten rychlý třetí gól domácích," podotkl trenér týmu Energie Bruk.

Komplikací pro domácí byl nedlouho poté faul Zikmunda, jenž musel kvůli zásahu vysokou holí strávit na trestné lavici hned čtyři minuty. Na konci 50. minuty mohl přidat pojistku Filip, z kruhu však těsně minul. Hostům svitla naděje ještě v 55. minutě po Melkově přestupku proti pravidlům, ale na kontaktní gól nedosáhli. Tři a půl minuty před koncem to zkusili s hrou bez gólmana a potrestal je Filip.

K odrazu ode dna tabulky však dnešní triumf Rytířům nepomohl. Vyhrál totiž i dosud předposlední Litvínov, když zdolal Olomouc 5:3 po obratu z 1:3. "My musíme jít dál zápas od zápasu. Nemůžeme koukat na to, jak hrají ostatní. Musíme koukat na to, jak hrajeme my, soustředit se na náš výkon a sbírat body. Myslím, že tenhle tým je silný a má na opravdu mnohem víc, než být poslední v tabulce. Snad jsme to dnes tím výkonem odšpuntovali. Každý další zápas představuje šanci na další tři body," zdůraznil Bláha.

 Hlasy trenérů po utkání:

Otakar Vejvoda mladší (Kladno): "Nemyslím, že by Vary měly tak úplně špatnou první třetinu. Kdyby se hostům podařilo dát ten gól do prázdné branky, jak to tam hráč při dorážce minul, tak ten zápas také vypadal jinak. Třeba jako ten náš minulý. Jak jsem říkal hráčům v kabině, my jsme s tou první třetinou byli spokojení, ale nelíbilo se nám, do jakých šancí jsme Vary pustili. Ve druhé třetině - a ještě o to více po vstřeleném gólu - nás hosté hodně zatlačili. Ve třetí třetině pak kluci hráli výborně oslabení a myslím, že jsme si to během ní docela dobře pohlídali."

David Bruk (Karlovy Vary): "Nám se to hodnotí těžce. Je třeba pogratulovat domácím k zaslouženému vítězství. My jsme vstoupili strašně špatně do první třetiny, Kladno nás dostalo pod velký tlak a ta první třetině vyzněla jednoznačně v jejich prospěch. Můžeme být rádi, že to dopadlo pouze 0:2. Ve druhé třetině jsme se vrátili do hry, pomohl nám gól na 1:2 a měli jsme i další šance, ale nepodařilo se nám vyrovnat. Ve třetí třetině byl asi klíčem ten rychlý třetí gól domácích. Potom už jsme se nedokázali zvednout a Kladno zatlačit. Měli jsme tam nějaké šance v průběhu utkání, ale situace dva na jednoho jsme vyřešili velmi špatně, zatímco Kladno ty samé situace potrestalo gólem. V šikovnosti při zakončení a důrazu do brány byl mezi námi a domácími velký rozdíl."

Rytíři Kladno - HC Energie Karlovy Vary 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Brodecki (Indrák, Klepiš), 18. Dotchin (Brodecki), 43. O. Bláha (Dotchin), 60. Filip - 28. Kružík (T. Rachůnek, Gríger). Rozhodčí: Hejduk, Pilný - Lhotský, Hnát. Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 2048.

Sestavy:

Kladno: Brízgala - Dotchin, Kehar, Slováček, Ticháček, Babka, Cibulskis - Kubík, Plekanec, M. Procházka - Indrák, Klepiš, Brodecki - Pytlík, Zikmund, Melka - Michnáč, Filip, O. Bláha - M. Beran. Trenér: O. Vejvoda ml.

Karlovy Vary: Š. Lukeš - Plutnar, Huttula, Stříteský, Dlapa, Bartejs, Pulpán, Havlín - Kružík, Gríger, T. Rachůnek - Kohout, Černoch, Koblasa - O. Beránek, Jiskra, Redlich - M. Chalupa, Sapoušek, Vondráček. Trenér: Bruk.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď