Izraelský prezident srdečně přijat v Emirátech

Izraelské prezidenta přivítal ministr zahraničí SAE Abdulláh bin Zájid; foto: Amos Ben Gershom, Vládní tiskový úřad
Izraelské prezidenta přivítal ministr zahraničí SAE Abdulláh bin Zájid; foto: Amos Ben Gershom, Vládní tiskový úřad

Izraelský prezident Jicchak Herzog dnes vykonal oficiální státní návštěvu Spojených arabských emirátů, kam ráno přicestoval z historicky první návštěvy Bahrajnu. V Emirátech je izraelský prezident již podruhé, poté kdy se začátkem roku 2022 zúčastnil výstavy Expo v Dubaji.

Jicchaka Herzoga na letišti v Abú Dhábí přivítal ministr zahraničí SAE Abdulláh bin Zájid al-Nahjan (Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, عبد الله بن زايد بن سلطان آل نهيان).

Následně se izraelský prezident sešel se svým protějškem Mohamedem bin Zajídem al-Nachjan (Mohammed bin Zayed Al Nahyan, محمد بن زايد آل نهيان ), prezidentem SAE a vládcem emirátu Abú Dhábí v jeho soukromé rezidenci v Abú Dhábí.

Izraelský prezident zdůraznil, že „Abrahámovské dohody jsou v Izraeli národním konsensem všech stran politického spektra“, byť se očekává nástup pravicové vlády. „Nyní se musíme dostat do cestovní výšky,“ řekl dále Herzog bin Zajídovi. „To znamená ještě více vylepšit vzájemné vazby, posílit je a zapojit do Abrahámovských dohod další národy.“

prezident Izraele Jicchak Herzog a prezident Spojených arabskýc emirátů šejch Mohamed bin Zajíd al-Nahjan
prezident Izraele Jicchak Herzog a prezident Spojených arabskýc emirátů šejch Mohamed bin Zajíd al-Nahjan; foto: Amos Ben Gershom, Vládní tiskový úřad

Prezident Bin Zajíd Herzogovi řekl, že „jsme vybudovali velmi silný most mezi zeměmi, na který můžeme být oba hrdí“ a Jicchak Herzog by měl SAE považovat za svůj „druhý domov“.

Před setkáním Herzog prohlásil, že izraelští představitelé musejí nadále pracovat na rozšíření Abrahamovských dohod. „Tato návštěva je příležitostí k bilancování po dvou letech platnosti Abrahamových dohod,“ řekl izraelský prezident izraelským novinářům. „Začalo to jako dohoda, změnilo se to ve vazby mezi státy a nyní… země chtějí dohody vylepšit a pracují na tom, aby se přidaly další státy. To vyžaduje, aby izraelské vedení pochopilo, že tato výzva pokračuje,“ dodal s nepřímým odkazem na průzkumy veřejného mínění ukazující klesající podporu dohod u arabských partnerů Izraele.

Jicchak Herzog se také zúčastnil diskusního fóra o vesmírném programu Abu Dhabi Space Debate, kde pronesl úvodní projev.

Abrahámovské dohody

Tzv. Abrahamovské dohody jsou sérií společných normalizačních prohlášení mezi Izraelem, Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem, které byly slavnostně podepsány v Bílém domě ve Washingtonu 15. září 2020. Státy Zálivu v rámci dvou samostatných dohod uznaly svrchovanost Izraele, což umožnilo navázání plných diplomatických vztahů. Jednalo se po dlouhé době o průlom ve vztazích Izraele a arabských států, když předchozí podobnou dohodou byla smlouva s Jordánskem v roce 1994 a Egyptem v roce 1979.

V prosinci 2020 se k dohodám připojilo Maroko a normalizovalo vztahy s Izraelem poté, kdy vláda USA uznala marockou kontrolu nad sporným regionem Západní Sahary. V lednu 2021 se k Abrahamovským dohodám připojil Súdán a normalizoval vztahy s Izraelem poté, kdy jej vláda USA vyškrtla ze seznamu „státních sponzorů terorismu“.

Název Abrahamovské dohody (někdy též Abrahámovy dohody) odkazuje na praotce Abraháma – společnou postavu judaismu, islámu a křesťanství