Bělorusko plánuje protiteroristické cvičení, nasadí v zemi síly i vybavení

foto Ilustrační foto - Cvičení běloruské a ruské armády v Bělorusku.

Minsk - Bělorusko nasadí dnes a ve čtvrtek v zemi vojenské síly a vybavení v rámci protiteroristického cvičení. Oznámily to dnes podle agentury Belta běloruské úřady, podle kterých jde o prověrku státního systému reakce na teroristické činy.

Bělorusko neupřesnilo, kterých částí země se cvičení bude týkat. Obyvatele země ale upozornilo, že budou pro osoby i dopravu platit dočasná omezení na některých veřejných komunikacích.

Ruskojazyčný server BBC připomíná, že sousední Ukrajina už několik měsíců varuje, že Minsk společně s Moskvou může plánovat invazi na ukrajinské území přes severní hranice. Bělorusko už na začátku letošního roku poskytlo své území ruským jednotkám pro zahájení invaze na Ukrajinu.

Minsk dříve uvedl, že se k ruské agresi na Ukrajině nepřipojí. Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko nicméně nařídil nasazení vojáků u ukrajinských hranic a odvolával se při tom na hrozby, které Bělorusku podle něj hrozí ze strany Kyjeva i Západu.

Bělorusko v polovině října posílilo pravomoci bezpečnostních složek v rámci zavedení režimu protiteroristické operace. Podle běloruské diplomacie musí být síly schopné předcházet provokacím ze strany sousedních zemí nebo na ně reagovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď