Při akci proti praní špinavých peněz bylo zatčeno 2469 tzv. bílých koní

foto Zatčení, pouta - ilustrační foto.

Haag - Policisté z 25 zemí, včetně Česka, zakročili proti praní špinavých peněz. Během tříměsíční akce policejní orgány zabránily vyprání 17,5 milionu eur (425,6 miliardy Kč) prostřednictvím takzvaných bílých koní a 2469 lidí zatkly. Operace se konala s podporou unijní policejní organizace Europol, unijní agentury pro justiční spolupráci Eurojust, mezinárodní policejní organizace Interpol a Evropské bankovní federace (EBF).

Mezi polovinou září a koncem listopadu bylo odhaleno 8755 bílých koní a 222 náborářů bílých koní a po celém světě bylo zatčeno 2469 osob. Kromě ČR byly do akce zapojeny Austrálie, Rakousko, Bulharsko, Kolumbie, Kypr, Estonsko, Řecko, Maďarsko, Singapur, Hongkong, Irsko, Itálie, Moldavsko, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovenská republika, Slovinsko, Švédsko, Švýcarsko, Španělsko, Spojené království a Spojené státy.

Tento týden bude Europol společně s mezinárodními partnery, EBF a finančními institucemi zvyšovat povědomí o praní špinavých peněz, bílých koních a o trestněprávních důsledcích této kriminální činnosti. Kampaň #DontBeaMule (#Nebuďbílýmkoněm) bude seznamovat veřejnost se způsoby, jak tito zločinci fungují, jak rozpoznat známky podvodného jednání a co dělat, pokud se někdo stane jejich cílem.

V ČR preventivní a osvětovou část kampaně pod názvem Nebuď bílým koněm opětovně zastřešuje Česká bankovní asociace společně s policií a Nejvyšším státním zastupitelstvím, uvádí web policie ČR.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď