Odvolací soud potvrdil 22 let vězení pro novináře Safronova

foto Ruský novinář Ivan Safronov u moskevského městského soudu, 5. září 2022.

Moskva - Ruský odvolací soud potvrdil rozsudek nad někdejším novinářem Ivanem Safronovem, který byl letos v září odsouzen na 22 let vězení za vlastizradu. Informovaly o tom dnes ruské tiskové agentury. Safronov čelil obžalobě kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Bývalý žurnalista od počátku jakoukoliv vinu odmítá, jeho obhájce se chce znovu odvolat.

"Rozsudek moskevského městského soudu ze dne 5. září 2022 se ponechává beze změny," uvedl dnes podle agentury Interfax odvolací soud. Podle agentury TASS zasedal za zavřenými dveřmi, což zdůvodňoval tím, že v případu se vyskytují tajné informace. Novináře a Safronovovy příbuzné či přátele pustil do soudní síně na čtení rozsudku, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Původní verdikt po dnešním rozhodnutí odvolacího soudu nabývá právní moci a Safronov může být v nejbližší době převezen do místa výkonu trestu, poznamenal Interfax. Tím má být trestanecká kolonie s přísným režimem. Kromě 22letého trestu soud bývalému poradci ruské vesmírné agentury Roskosmos a dopisovateli deníků Kommersant a Vedomosti vyměřil v září pokutu 500.000 rublů (asi 204.000 korun).

Safronova zatkla v červenci 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. Tvrdí, že novináře v roce 2012 zverbovala česká rozvědka. Safronov podle FSB mimo jiné předával tajné informace o dodávkách ruských zbraní postsovětským státům, na Blízký východ, do Afriky a na Balkán a tyto informace by prý státy NATO mohly použít proti bezpečnosti Ruska.

Safronov od počátku jakoukoliv vinu odmítá a nepřistoupil ani na dohodu s vyšetřovateli, podle níž by si mohl odsloužit kratší trest. Zdůrazňuje, že se věnoval jen žurnalistice a neměl přístup ke státním tajemstvím. Obvinění přičítá snaze ruské tajné služby o výrobu špionů, když ty skutečné je těžké dopadnout.

Safronův obhájce Dmitrij Katčev po původním rozsudku uvedl, že jeho mandant dostal trest za to, že dělal svou práci. Některá nezávislá ruská média už dříve uvedla, že byl potrestán za své reportáže o ruských vojenských zakázkách, které popudily ministerstvo obrany. Obhajoba žádala zproštění viny.

Safronov dnes podle BBC zopakoval, že nikoho nezradil. Řekl rovněž, že začal psát knihu. Jeho obhájce Katčev před budovou soudu vyjádřil nad rozsudkem zklamání a řekl, že se znovu odvolá, napsala agentura Reuters.

Vysoký trest pro Safronova - vyšší než ruské soudy obvykle udělují za vraždy - je považován za úder na ruská média v souvislosti se zesíleným tlakem Kremlu na svobodu slova od únorové invaze na Ukrajinu, napsala v září agentura Reuters. Český ministr zahraničí Jan Lipavský ČTK a České televizi po původním verdiktu řekl, že tvrzení o Safronovově spolupráci s českou rozvědkou je asi stejně důvěryhodné jako tvrzení, že Rusko osvobozuje Ukrajinu. "Jsou to nesmysly," řekl šéf české diplomacie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď