Kyjev hlásí odražení útoků v Donbasu, po ostřelování Kurachove je osm mrtvých

foto Ukajinští vojáci střílejí z minometu na ruské pozice na frontové linii u Bachmutu, 6. prosince 2022.

Kyjev - Ukrajinské síly odrazily ruské útoky u deseti obcí v Donbasu, včetně Bachmutu a Avdijivky, tvrdí ukrajinský generální štáb. V ranní svodce z bojiště také potvrdil, že Rusko po několika týdnech znovu zaútočilo drony íránské výroby na Ukrajinu. Podle analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW) Kreml - ačkoliv to oficiálně popřel - chystá druhou vlnu mobilizace. Válka Ruska proti Ukrajině pokračuje dnes 287. dnem. Tvrzení znepřátelených stran nelze neprodleně ověřit z nezávislých zdrojů. Po ruském ostřelování Kurachove je osm mrtvých, uvedly úřady.

Ukrajinské velení uvádí, že během uplynulých 24 hodin ukrajinští vojáci sestřelili 14 dronů typu Šáhed-136 íránské výroby, které přímo útočí na cíl. Velení již neupřesnilo, na jaké cíle tyto drony útočily, ani zda některé cíle zasáhly, poznamenala britská stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Připomněla, že na sociálních sítích se v noci na dnešek objevily záběry, zachycující typický zvuk motorů íránských bezpilotních letounů. Ráno pak gubernátor Dněpropetrovské oblasti informoval o sestřelení osmi dronů. Bezpilotní letouny, které ruská armáda naposledy použila při náletech ze 17. listopadu, také útočily v dalších regionech.

ISW informuje o postupu ukrajinských sil v Charkovské oblasti na severovýchodě země i o podle něj nepříliš významných územních zisků Ruska u Bachmutu, kde se nyní odehrávají nejtvrdší boje. Rusové zatím nedokázali toto město obklíčit.

Ukrajinská armáda podle amerických analytiků útočí také u města Svatove v Luhanské oblasti v Donbasu; tento důležitý dopravní uzel se zdá být jedním z hlavních cílů ukrajinské protiofenzívy po osvobození Charkovské oblasti. Ruské ministerstvo obrany nepřímo přiznalo, že Ukrajinci osvobodili ves Kyslivka, vzdálenou 25 kilometrů severovýchodně od Svatove, když tvrdilo, že zasáhlo ukrajinské velitelství v této vsi.

ISW připomíná, že Kreml přímo popřel zvěsti o zahájení druhé vlny mobilizace ve snaze uklidnit rostoucí nespokojenost ve společnosti. Analytici nicméně upozorňují na známky svědčící o tom, že se Rusko k druhé vlně mobilizace chystá. Ale ani ta, ani všeobecná mobilizace a oficiální vyhlášení války podle analytiků vzhledem k nedostatečné výcvikové kapacitě v krátkodobém horizontu ruské armádě nepomůže vyřešit nedostatek sil pro válčení na Ukrajině.

Po ruském ostřelování Kurachove je osm mrtvých, uvedly úřady

Při ruském ostřelování města Kurachove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny zemřelo osm lidí, oznámil dnes na sociální síti telegram zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Pod palbou se podle něj ocitla tržnice, autobusové nádraží, čerpací stanice i obytné domy. Dalších pět lidí utrpělo zranění, podotkl.

O ruském ostřelování města informoval rovněž ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který hovoří o nejméně šesti mrtvých civilistech a pěti raněných. "Teroristé zaútočili na mírumilovné město Kurachove," napsal Zelenskyj na telegramu, kde útočníky označil za "nelidské" a prohlásil, že se ze svých činů budou zodpovídat.

O silném úderu na Kurachove, v jehož důsledku zahynulo nejméně šest civilistů, informoval rovněž šéf Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Všichni tři ukrajinští činitelé upozornili, že ostřelování zasáhlo trh, autobusové nádraží, čerpací stanici a obytné domy. Server Ukrajinska pravda zveřejnil video z místa po úderu.

Kurachove se nachází přibližně 50 kilometrů západně od Doněcku a leží ve východoukrajinské Doněcké oblasti, kde se odehrávají jedny z nejtěžších bojů mezi ukrajinskými obránci a ruskou invazní armádou podporovanou tamními proruskými separatisty. Moskva dlouhodobě popírá, že by úmyslně útočila na civilisty, nicméně ruské síly ostřelují města po celé Ukrajině, podotkla agentura Reuters.

Rusko se bude snažit získat v Íránu další drony a rakety, myslí si diplomaté

Rusko se bude snažit získat v Íránu další bezpilotní prostředky a rakety. Myslí si to diplomaté, se kterými hovořila agentura AP. Podle analytiků totiž Rusko vyčerpává zásoby dronů, které mu Teherán dodal v letních měsících. Tyto zbraně ruská armáda využívá například pro útoky na civilní a energetickou infrastrukturu na Ukrajině.

Podle nejmenovaného amerického představitele se zvyšují obavy z toho, že se Rusko bude snažit získat v Íránu vedle bezpilotních prostředků také další zbraně. Jedná se například o rakety proti pozemním cílům.

Podle diplomata, který působí při OSN, se Írán chystá prodat Rusku stovky nových dronů a raket. Podle něj tak Teherán jedná v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN z roku 2015, která zakazuje Íránu prodávat do zahraničí rozvinuté vojenské technologie. Rezoluci by koupí zbraní porušovalo i Rusko. Podle diplomata dodávky ještě nezačaly, ale jsou už objednané.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby tvrdí, že USA zaznamenávají neustále dodávky íránských bezpilotních prostředků do Ruska. Podle britského ministerstva obrany je však pravděpodobné, že Rusko vyčerpalo drony dodané v létě. Západní země tvrdí, že Moskva použila v Ukrajině stovky bezpilotních prostředků íránské provenience, což ale Rusko nekomentuje.

Obavy panují také ohledně dodávek íránských balistických raket. Podle několika expertů však Írán zatím tyto zbraně Rusku nedodal. "Nyní nemáme žádnou informaci ke sdělení ohledně dodávek balistických střel," uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Rakety a drony Rusko používá ve velkém množství v posledních týdnech při útocích na energetické sítě a zařízení na Ukrajině.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď