Parlament v Peru odvolal prezidenta, prozatímní prezidentkou je Boluarteová

foto Kongres Republiky Peru v Limě 7. prosince 2022.

Lima - Peruánský parlament dnes jasnou většinou odvolal z funkce prezidenta Pedra Castilla jen krátce poté, co hlava státu oznámila záměr zákonodárný sbor rozpustit a vyhlásit předčasné volby. Poslanci Castilla zbavili funkce kvůli "trvalé morální nezpůsobilosti". Policie následně na twitteru oznámila, že Castilla zadržely bezpečnostní složky. O něco později složila přísahu dosavadní viceprezidentka Dina Boluarteová a stala se prozatímní prezidentkou a vůbec první ženou v čele Peru. Boluarteová již dříve Castillovo počínání označila za státní převrat.

Ve svém prvním vyjádření v nové funkci Boluarteová vyzvala k jednotě a dialogu. Jak uvedla, aby byla překonána krize, která v zemi vypukla, je potřeba dosáhnout politického příměří.

Pro odvolání prezidenta Castilla hlasovalo 101 ze 130 peruánských poslanců. V polovině října prokuratura podala do parlamentu stížnost, ve které Castilla obvinila mimo jiné ze zločineckého spolčení či zneužívání pravomocí.

Několik hodin před hlasováním parlamentu Castillo vystoupil v televizi, kde oznámil svůj úmysl rozpustit parlament a "svolat v co nejkratší době volby do nového kongresu". V mezidobí měl podle Castilla zemi řídit krizový kabinet. Castillo chtěl také provést změny v justicii a policii.

Řada peruánských politiků okamžitě označila prezidentovo jednání za pokus o státní převrat. "Jedná se o státní převrat, který prohlubuje politickou a ústavní krizi," uvedla tehdy ještě viceprezidentka Boluarteová. Ministr zahraničí César Landa vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo Peru obnovit demokracii. Landa spolu s ministry hospodářství, spravedlnosti a práce podal demisi.

Podle opoziční političky Keiko Fujimoriové, která v posledních prezidentských volbách prohrála právě s Castillem, se jedná o "zoufalý převrat". Vyzvala ozbrojené síly, aby podpořily ústavní pořádek.

Americká velvyslankyně v Limě Lisa Kennaová uvedla, že USA odmítají mimoústavní počínání prezidenta, jehož cílem je zabránit parlamentu vykonávat mandát. K obnově legálního rámce vyzvala i Kostarika a znepokojení vyjádřila Argentina.

Velitelé policie a peruánských ozbrojených sil ve společném prohlášení uvedli, že neuposlechnou rozkazy, které porušují ústavu. Předseda ústavního soudu Francisco Morales vyzval vojáky, aby obnovili ústavní pořádek v zemi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď