Součkovi se na fotbalovém MS líbí překvapení, těší ho výkony spoluhráčů z klubu

foto Ilustrační foto - Utkání 5. kola anglické fotbalové ligy West Ham United - Tottenham, 31. srpna 2022. Zleva Tomáš Souček z West Hamu a Davinson Sanchez z Tottenhamu. 

Londýn/Praha - Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Souček si pochvaluje, kolik je na mistrovství světa v Kataru překvapivých výsledků. Zároveň ho těší, že na turnaji zůstávají ještě čtyři spoluhráči z West Hamu. V rozhovoru pro média od Fotbalové asociace ČR řekl, že šampionát má velkou kvalitu a za favorita na zlato považuje Brazílii.

"Zaujalo mě hodně překvapení. Já sám to mám rád, že trpaslíci nebo ne tak zvučná jména překvapují ty silnější. Například Korea, Japonsko nebo Austrálie, teď máme Maroko ve čtvrtfinále. Je tam i hodně zvratů, to se mi také hodně líbí," uvedl Souček.

"Například ve skupině, kde bylo Španělsko a Německo, byla v posledních zápasech asi pětiminutovka, kdy ani jeden z nich nepostupoval. Nebyl jsem úplně fanoušek toho, že se to hraje v Kataru. Ale když dám politiku stranou, tak samotné mistrovství na hřišti má velkou kvalitu," doplnil sedmadvacetiletý záložník.

Bedlivě sledoval výkony Poláků, kteří budou v březnu prvním soupeřem české reprezentace v kvalifikaci mistrovství Evropy. Tým okolo útočníka Roberta Lewandowského postoupil ze skupiny a v osmifinále prohrál 1:3 s obhájci zlata z Francie.

"Myslím, že to pro Poláky bylo úspěšné vystoupení. Pro tyhle týmy je postup ze skupiny vždy velký úspěch. Pak narazili na Francii, což je velký tým. Prohráli, ale myslím, že si vedli důstojně. Ukázali kvalitu a že se na mistrovství dostali právem," uvedl Souček. "V březnu nás čeká konfrontace v kvalifikaci. Věřím, že máme na to, abychom je porazili a ukázali, že jsme tam také mohli být," dodal.

Zajímají ho i výkony týmů, s nimiž česká reprezentace nedávno hrála. Například vloni na Euru remizovala s Chorvaty a v osmifinále porazila Nizozemce. "Napadá mě, jak bychom si v Kataru vedli my. Mrzí mě, že na mistrovství nejsme. Hodně to porovnávám. S Chorvatskem jsme remizovali na Euru a hráli jsme dobrý zápas. Švýcarsko jsme letos doma porazili v Lize národů a u nich jsme prohráli po velmi dobrém výkonu," podotkl Souček.

"Jsou tam týmy, s kterými jsme hráli hodně dobře a které teď postoupily ze skupiny na mistrovství světa. Nizozemsko naposledy prohrálo rok a půl zpátky s námi v nejhezčím zápase, co jsem za nároďák hrál. Od té doby jedou a teď jsou ve čtvrtfinále. Celkově je to hodně vyrovnané. Vidíme, že Saúdská Arábie může porazit Argentinu. O to důležitější jsou kvalifikace, nejtěžší je se na tyhle turnaje dostat," mínil Souček.

Chorvaty ve čtvrtfinále čeká Brazílie. "Chorvati dlouhodobě ukazují, že mají velkou kvalitu, v čele s Modričem. Zase postoupili ze skupiny, přešli přes osmifinále, ale teď potkají nejtěžšího soupeře na mistrovství. Já Brazílii tipuji za celkového vítěze. Myslím, že tenhle zápas Chorvati nezvládnou," uvedl Souček.

Má radost, že v turnaji stále zůstávají čtyři jeho spoluhráči z West Hamu - anglický středopolař Declan Rice, brazilský záložník Lucas Paquetá, marocký obránce Najíf Adžuird a náhradní francouzský gólman Alphonse Areola.

"Sleduju je hodně. Měli jsme tam pět hráčů a čtyři pokračují. Hodně mě zaujal Adžuird, který je s Marokem ve čtvrtfinále. Mají obrovský úspěch. Velkou roli u Anglie hraje Declan Rice, u Brazílie Lucas Paquetá. Je skvělé, že naši hráči hrají v těch týmech velkou roli. Za to jsem rád," řekl Souček.

Těší se na čtvrtfinálový souboj Anglie s Francií, kterou táhne nejlepší střelec turnaje Kylian Mbappé. "Co se týče jednotlivců mimo West Ham, tak mě nejvíc zaujal Mbappé. On tedy spíš potvrdil svou kvalitu. V sobotu hraje Anglie s Francií a celá Anglie neřeší, jak bude hrát Anglie, ale jak zastavit Mbappého," uvedl Souček.

"Zaujal mě také (Jude) Bellingham. V 19 letech skoro táhne takovou velkou zemi jako Anglii, to je úžasné. Jsem v Anglii, takže Angličany sleduji hodně. Půjde o nejtěžší čtvrtfinále. Bude to velký zápas a každý fanoušek se na něj těší," dodal Souček.

Souček věří, že se West Ham po pauze zvedne, lepší výkony čeká i od sebe

Souček věří, že fotbalistům West Hamu pomůže pauza způsobená mistrovstvím světa a v nadcházejícím průběhu klubové sezony budou stoupat tabulkou Premier League. Nemyslí si, že účastníky šampionátu start na turnaji v Kataru do dalších týdnů výrazně poznamená. Sedmadvacetiletý kapitán české reprezentace se těší na Vánoce, které v Anglii po nedávném narození druhé dcery prožije ve čtyřech. V Londýně sežene i tradičního kapra. O přípravách řekl v rozhovoru pro média od FAČR.

West Hamu patří po 15 odehraných zápasech v tabulce anglické ligy až 16. místo. "Nejsme tam, kde bychom chtěli být. Nevstoupili jsme do toho úplně dobře. Doufám, že pauza nám pomůže, připravíme se na rok 2023 a pojedeme zase tak, jak jsme jeli dva roky předtím," přál si Souček.

"Je třeba se zlepšit, máme na to hodně času. Nedařilo se jak týmu, tak i mně. Určitě chci hrát líp. Tlak cítím vždy. U mě to hodně bylo i o gólech. Vlétnul jsem do toho v minulých sezonách. Možná jsem dal těch gólů až moc, že fanoušci to chtějí opakovat každou sezonu. Není to jednoduché, fotbal je nahoru a dolů. Věřím, že pauza pomůže nejen týmu, ale i mně," dodal Souček.

Po nezvyklém konci podzimní části a krátké dovolené se připravuje na pokračování klubové sezony, která West Hamu znovu začne 26. prosince. "Pro mě to byla taková zimní přestávka jako v Česku. Dva tři týdny a teď je zase tři týdny příprava do prvního zápasu. Byl jsem rád s rodinou, uvítal jsem trochu volna, že jsem si oddychl. Ale kdybych byl na mistrovství světa, byl bych raději," uvedl.

Kvůli lehkému zranění vynechal úterní přípravný zápas West Hamu s Cambridge United. "Dva dny jsem měl problémy se zády, tak jsem trénoval individuálně. Ale už se cítím fit. V sobotu hrajeme v Udine, tam bych už chtěl nabrat minuty," popsal Souček.

Mistrovství světa nezvykle na konci podzimu podle něj nebude mít na výkony hráčů v dalším průběhu sezony až takový vliv. "Myslím, že se to hodně přeceňuje. Když není tohle mistrovství, tak hráči hrají každé čtyři dny zápas. Je to stejné, jako když hrají ligu a poháry. Možná se toho dokonce hraje ještě víc než na mistrovství světa. Takže si nemyslím, že budou unavení, spíš v zápasovém rytmu," mínil.

West Ham rozehraje Premier League dva dny po Štědrém dnu venkovním zápasem proti lídrovi tabulky a městskému rivalovi Arsenalu. "Víme o tom, že Arsenal je ve formě. Je to první zápas po velké pauze, takže to utkání bude trošku jiné. Jak se kdo připravil přes volno. Kdybychom uspěli, může to být pro nás velký impulz, jak se nakopnout," přemítal Souček.

Sní o tom, že s West Hamem postoupí do finále Evropské konferenční ligy, které na jaře hostí Eden, kde působil ve Slavii. "Jít do finále je samo o sobě velká věc a že je to v Edenu, o to je to větší. Že bych se mohl vrátit domů. Přišlo by hodně Čechů, kteří by fandili West Hamu. Pro mě je to obrovský cíl na tuhle sezonu. Navíc je to možnost, jak si zajistit účast v pohárech," podotkl Souček.

Těší se, že Vánoce stráví poprvé s dvěma potomky. S manželkou Natálií se jim v říjnu narodila druhá dcera Karolína. "Už vloni to bylo úžasné, naše malá měla skoro tři roky. Teď jí budou v lednu čtyři, už jsme napsali dopis Ježíškovi. Že budeme ve čtyřech, o to lepší. Zase budou Vánoce hezčí než rok předtím," uvedl Souček.

Snaží se důsledně dodržovat tradice. "Všechno jde v Anglii sehnat. Jediné, co je trochu těžší, je kapr. Ale dá se koupit, i když ne živý. V Česku jsme byli zvyklí ho mít tři dny ve vaně, krmit ho a pojmenovat. Shánějí mi ho kuchaři ve West Hamu, takže bude kapr, bramborový salát, živý stromeček a mnoho dalších tradic. Jsem v nich hodně aktivní. Co se týče kuchyně, to nechávám na manželce. Tam jsem ochutnávač. Moje práce je sehnat stromeček a ozdobit ho," dodal s úsměvem Souček.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď