Při výkonu práce bylo letos zabito 67 novinářů, uvádí novinářská organizace

foto Ilustrační foto - Tisíce Palestinců dnes v Jeruzalémě přišly na pohřeb americko-palestinské reportérky televize Al-Džazíra Širín abú Aklahové, která byla ve středu zastřelena při práci na reportáži o izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu. Pohřeb provázely střety mezi izraelskou policií a truchlícími (na snímku).

Brusel - Ruská invaze na Ukrajinu, chaos na Haiti a rostoucí násilí zločineckých gangů v Mexiku přispěly k tomu, že letošní nárůst počtu novinářů, kteří zemřeli při výkonu povolání, je více než čtyřicetiprocentní. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní federace novinářů (IFJ), podle který letos přišlo o život 67 žurnalistů, loni to bylo 47.

Nejvíc novinářů - dvanáct - letos zemřelo při pokrývání ruské invaze na Ukrajině. Většinou šlo jednalo o Ukrajince, ale byly mezi nimi i jiné národnosti včetně amerického spolupracovníka listu The New York Times Brenta Renauda, který jako filmař natáčel i války v Iráku nebo Afghánistánu. Většina úmrtí byla zaznamenána během prvních týdnů invaze, ale ohrožení novinářů pokračuje s tím, jak se boje protahují.

IFJ uvedla, že k narůstajícímu počtu úmrtí přispěla také "hrůzovláda zločineckých organizací v Mexiku a rozpad práva a pořádku na Haiti". V Mexiku, které je považováno za nejnebezpečnější zemi pro reportéry mimo válečné zóny, byl rok 2022 pro novináře jedním z nejsmrtelnějších v historii. V Mexiku letos zahynulo 11 žurnalistů a na Haiti šest.

Organizace zaznamenala pět úmrtí novinářů uprostřed letošní politické krize v Pákistánu a varovala před novými hrozbami pro novináře v Kolumbii a přetrvávajícím nebezpečím pro žurnalisty na Filipínách.

IFJ také ve své zprávě připomněla úmrtí novinářky katarské televize Al-Džazíra Šírín abú Aklahové, která připravovala reportáž z palestinského uprchlického tábora. Stanice tento týden podala žádost k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) v Haagu, aby okolnosti její smrti prošetřil. Podle závěrů několika vyšetřování novinářku zabila střela vypálená izraelským vojákem. Al-Džazíra tvrdí, že izraelská armáda útočila záměrně, což izraelští představitelé popírají.

Organizace se sídlem v Bruselu uvedla, že za svou práci je nyní vězněno 375 novinářů, nejvíc je jich za mřížemi v Číně, Barmě a Turecku. Loni jich bylo ve vězení 365. Vzhledem k rostoucímu počtu zabitých pracovníků médií vyzvala vlády, aby přijaly konkrétnější opatření na ochranu novinářů a svobodné žurnalistiky.

"Nečinnost pouze povzbudí ty, kteří se snaží potlačit volný tok informací, a podkope schopnost lidí pohánět své vůdce k odpovědnosti, včetně zajištění toho, aby ti, kdo mají moc a vliv, nestáli v cestě otevřené a inkluzivní společnosti," uvedl šéf Mezinárodní federace novinářů (IFJ) Anthony Bellanger.

IFJ se sídlem v Bruselu zastupuje 600.000 pracovníků médií z odborových svazů a asociací ve více než 140 zemích. Zpráva byla zveřejněna v předvečer Dne lidských práv, který si připomíná OSN.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 03:00 13°C

Celá předpověď