Provoz na berlínském letišti je zastaven, odbory stávkují za vyšší mzdy

foto Oznámení o zrušených letecj na informační tabuli na berlínském Letišti Willyho Brandta, 25. ledna 2023.

Berlín - Provoz na letišti Willyho Brandta na pomezí Berlína a Braniborska se dnes kvůli celodenní stávce odborů za vyšší mzdy zcela zastavil. Vzdušný přístav, který nemá přímé spoje s Prahou, neodbavoval žádné lety. Stávka postihla na 35.000 cestujících, kteří museli lety odložit, nebo si museli najít náhradní spojení.

"Kvůli ohlášené varovné stávce dnes nejsou možné žádné komerční lety," varuje portál Letiště Berlín Braniborsko Willyho Brandta (BER), jak se vzdušný přístav oficiálně jmenuje.

Pro dnešek letiště původně připravovalo na 300 letů, tabule s odlety a přílety ale nyní u všech spojů nabízely informaci, že spoj byl zrušen. Některé lety byly přesunuty na čtvrtek a několik dalších letadel odbavila letiště v Drážďanech a Lipsku.

Jindy rušná letištní hala dnes zela prázdnotou, několik cestujících ale i tak dorazilo, neboť nebylo předem plně informováno o situaci. Portál t-online napsal, že stávka takto zaskočila Domenicu a Václava z Prahy, kteří chtěli přes Singapur odletět na Bali. Místo toho si dvojice dala skleničku vína s jiným párem z Polska, který na letiště přišel rovněž zbytečně.

Letiště večer oznámilo, že provoz se ve čtvrtek plně obnoví, cestující ale musí počítat s delším čekáním a s větší vytížeností. "Obzvláště v ranních hodinách a kolem poledne zde bude více pasažérů než obvykle. Prosíme cestující, aby se předem informovali a aby přišli 2,5 hodiny před odletem," uvedlo letiště.

Odbory Verdi uvádějí, že neměly jinou možnost než stávkovat, neboť nijak nepokročilo dosavadní kolektivní jednání o vyšších mzdách a lepších podmínkách pro pozemní personál, zaměstnance letištních společností a pracovníky vzdušné kontroly. Zaměstnavatelé sice nabídli zvýšení mezd, ale v postupných krocích, chtějí také platnost kolektivních smluv na 36 měsíců. Odbory nabídku považují za nedostatečnou, žádají pro zaměstnance více peněz, zejména rychlé navýšení mezd o 500 eur (11.900 Kč) měsíčně, a roční platnost smluv.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď