Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nemusí prodat Chytila. A co šéf Olomouce vyčítá Trpišovskému?

  13:52
Až v sobotu večer vyběhnou olomoučtí fotbalisté na zaplněném Andrově stadionu v ligovém šlágru proti třetí Spartě, spoléhat budou i na reprezentačního útočníka Mojmíra Chytila, třebaže v týdnu absolvoval ve Slavii zdravotní prohlídku. „Stoprocentně nastoupí,“ říká sportovní manažer Sigmy Ladislav Minář.
Ladislav Minář, manažer olomouckých fotbalistů

Ladislav Minář, manažer olomouckých fotbalistů | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Před startem jarní části sezony vysvětluje, proč si může dovolit prodat oporu až v létě za výrazně nižší částku a proč se ze čtvrtého místa dívá raději pod sebe.

Jak to s přestupem Chytila vypadá?
Nevím, jestli mám co nového říct. Za poslední dva měsíce jsou tři témata: mistrovství světa, Ronaldo a Chytil. Mojmír je stále hráčem Sigmy, připravuje se na začátek soutěže. Věřím, že bude hrát dobře.

Testy na Slavii, návrat do Sigmy a duel proti Spartě. Co bude s Chytilem dál?

V Olomouci?
Není tajemstvím, že probíhají jednání se Slavií, která má o něj eminentní zájem. Iks lidí křičí: Prodejte! Iks lidí křičí: Neprodejte! Prodáme, jsme blbci. Neprodáme, jsme zase blbci. Vždy si musíme vedle sebe na váhu položit dvě misky - ekonomiku - sportovní stránku. Tuhle sezonu jsme udělali už dva velmi dobré transfery, vytvořili jsme si polštář. U Mojmíra jsme dali výš sportovní stránku. Jestliže od čtvrtého místa všichni hlásí, že hrají o záchranu, já s nimi souhlasím. Nevím, kdy to bylo takhle vyrovnané. Nechceme oslabit. Jasně jsme dali najevo při jednání, za jakých podmínek jsme ochotni uvolnit Mojmíra v zimě a za jakých v létě. Nic mezi tím není, žádné spekulace, jestli někdo vydělá, nebo prodělá. Máme to nastavené a nechceme z toho ustoupit. Jednání nejsou jednoduchá.

Silák nekončí. Olomoucký útočník Vaněček chce být lepší než Chytil

Chytila jste uvolnili do Slavie na zdravotní prohlídku, aby v případě dohody bylo vše nachystané?
Přesně tak. Přestupní termín končí v průběhu února a je potřeba vědět, jestli by Mojmír prošel prohlídkou. Je to otevřené, ale my jsme zimní odchod podmínili hráčskou náhradou a ta zatím není, takže je malá pravděpodobnost, že by se něco stalo.

Pořád je přeci rozdíl prodat Chytila teď za 25 milionů korun, anebo v létě za třetinu...
Kde jste došel k tomu, že by v létě odešel asi za osm milionů? Za osm milionů by nikam nešel.

Za rok může jít za nula.
Tak půjde za nula.

Olomoucký Mojmír Chytil v utkání proti Rapidu Bukurešť.

Ekonomika Sigmy je na tom tak super?
Není, ale i tohle přece přináší sportovní vývoj. Hráčů po skončení smlouvy odešlo i jinde daleko víc - Jurečka, Kliment... Ale tohle je až katastrofický scénář. Když odejde Chytil v létě, Sigma bude velmi spokojená. Ekonomická situace není možná super v dalších sedmdesáti procentech klubů. Kdo je na tom super? Sparta, Baník... A všichni další mají nějaké ekonomické problémy. Teď si můžeme dovolit upřednostnit sportovní stránku. Možná zase dojde na to, že za půl roku upřednostníme jeden dva odchody. Super by to bylo, kdybychom měli mecenáše, díky kterému bychom mohli hrát pravidelně do šestky, ale to by rozpočet musel být jednou takový.

Je zájem o Sigmu a má zájem Sigma, aby takový mecenáš přišel?
Určitě má Sigma zájem. Ale musí to být mecenáš, který dorovná nůžky v rozpočtu, není to otázka pěti šesti milionů jako u partnerů. Pokud by měl ambice, tak musí rozpočet navýšit. Já o nikom takovém, kdo by měl zájem, nevím, ale to je věc akcionářů. Sigma je otevřená. Asi bychom byli hloupí, kdybychom nebyli.

Existuje u Chytila i varianta, že by ještě prodloužil smlouvu v Sigmě?
Neexistuje. Řešili jsme to od srpna, do listopadu byly ve hře všechny možnosti. U prodloužení smlouvy byla ve hře vždy jen výstupní klauzule. V prosinci to cíleným tlakem Slavie došlo do toho, že hráč s manažerem se rozhodli, že prodlužovat nebudou, vsadili na jednu kartu. Kdybychom tu informaci dostali dřív, byla by větší pravděpodobnost, že by odešel v lednu, protože bychom měli prostor na to si přivést náhradu.

Olomoučtí Mojmír Chytil (13) a Jakub Pokorný (39) v utkání proti Rapidu Bukurešť.

Slavia však nechtěla nikoho uvolnit.
Jestli v Liberci může být ze Slavie šest hráčů, tak mě to napadlo jako první možnost. Slavia to viděla jako dobrý nápad, ale trenéři nechtěli nikoho uvolnit, tak se to zaseklo. Ani nám, ani druhé straně se to nepodařilo vymyslet tak, abychom mohli být spokojení, i když snahu měli všichni.

Nepřišlo vám od trenéra Slavie Jindřicha Trpišovského nekolegiální, když dopředu prohlásil, že je s Chytilem domluvený?
Vadí mi to, tohle se nedělá. S Jindrou se znám dobře, studovali jsme spolu. Možná i pod dojmem, že průběh jednání bude lehčí, ho to k tomu vedlo. Ale není dobře blbnout klukovi hlavu, když jsme ještě jednání nenastartovali. Nemělo by se to dělat.

Nemůže se to celé na Chytilovi podepsat?
Když se rozhodli s manažerem neprodloužit smlouvu, tak museli počítat s tím, že jednání nebudou mít lehký průběh. S tlakem se musí popasovat. Třeba jako Vašek Jemelka. Nepustili jsme ho do Kazachstánu, protože jme už jednali o Zimovi. Pak se vrátil z Belgie, kde toho odehrál hodně, byl zklamaný, že nevyužili opci. Jenže se tam zranil a můžeme se domnívat, zda opce byla velká, nebo se to schovalo za zdravotní stav. Závěr s Vaškem už byl takový, že kdyby přestup nevyšel, tak už by to asi nedal. V hráčích to pracuje, ale jsou profíci.

Olomoučtí fotbalisté si na začátek ligy věří, přesto se chtějí zlepšit

Budete muset po odchodu Chytila koupit útočníka jako v případě Růska, pokud chcete udržet ambice do dalších sezon?
Abychom dokázali být pravidelně v šestce, tak bychom museli být ekonomicky silnější. Bez majitele typu Vaška Brabce to nejde opakovat. Můžeme mít dobrou sezonu, kterou jsme měli před pěti lety, kdy jsme skončili čtvrtí a šli do poháru. Pokud budeme ve svých mantinelech, které jsme schopni zabezpečit z prodejů a sponzorů a rozpočet se nenavýší, tak nejsme schopni říct, že odejde Mojmír a to celé dáme za nového hráče. A to je furt dokola. Pokud odejde v létě, tak prostředky budou i třeba na dobrého útočníka. Ale musíme vyhodnotit, jestli můžeme utratit všechno, nebo ne. Uvidíme, co David Vaněček. Je zdravý, začíná, ale není v herní pohodě, protože nemá herní praxi a sebevědomí. Pokud se ukáže, že se během jara dá do sportovní formy, tak bychom řešení asi měli. Nicméně to neznamená, že se nebudeme poohlížet po dalším útočníkovi.

Jan Fortelný na tréninku Sigmy Olomouc.

Nechcete tým oslabit, doplnili jste ho Janem Fortelným na hostování bez opce ze Sparty. Znamená to, že cítíte šanci na úspěšnou sezonu?
Na konci podzimu jsme měli uprostřed problém; Ventúra, Zorvan byli zranění. Máme i druhou ligu. Pomohli jsme si hostováním, abychom měli větší konkurenci. U Fortyho má příchod ještě jednu návaznost, která se řeší.

Prodej šestnáctiletého Romana Mokrovicse do Sparty?
Forty bude součástí. Jsou tam i ambice rodičů, škola a další věci.

Chybí Sigmě při zranění Juraje Chvátala konkurence na pravé obraně?
Jurajovi vypadávalo delší dobu rameno, vždy si s tím uměl poradit, hodilo se zpátky a drželo. Teď jsme řešili, jestli půjde na operaci hned, anebo až během jara podle toho, jak to rozehrajeme. Doporučení lékařů bylo, že když to to neuděláme hned, nemusel by chybět tři měsíce, ale půl roku. Tak jsme se v prosinci pro operaci rozhodli. Dívali jsme se po náhradě, chceme kluka, který má perspektivu.

Vojtěcha Křišťála z Jihlavy?
Uzavřeli jsme s ním od léta smlouvu. Jihlavě jsme dali velice slušnou nabídku i na participaci z dalšího prodeje, ale jejich představy byly úplně jiné a protože mu končí v létě smlouva, nechtěli jsme se do toho pouštět. Třeba s Vaškem Bartoňkem jsme se na Kubovi Přichystalovi domluvili během tří dnů, také jsme to nenechali na konec smlouvy, aby přišel zadarmo, ale chtěli jsme se Brnem vyrovnat.

Jste domluvený na nové smlouvě s trenérem Václavem Jílkem?
Zatím jsme to neřešili, ale s Vencou a klukama to máme na nějakém vztahu. Kdyby cítili, že by nechtěli, tak bychom si dopředu řekli. Ale prohrají čtyři pět kol a co s nimi budu dělat? Když budeme lepší než minulý rok, tak je na řadě se bavit o pokračování.

Trenér Václav Jílek na tréninku fotbalistů Olomouce.

Asistenta Jiřího Saňáka chtěly jako hlavního kouče na podzim Pardubice. Proč jste to zatrhl?
Protože se nám nedařilo a nechtěl jsem oslabovat v realizačním týmu. Nedokážu si představit, že bych ho v případě další nabídky v létě lámal. Máme slušný vztah. Kdybychom chtěli změnu, tak bych to trenérům řekl. Jedeme dál a jaro ukáže.

Už půl roku má od vás nabídku na prodloužení smlouvy Matúš Macík. Je pro vás stále brankářská jednička, navzdory dlouhému zranění?
Nabídku má a pokud bude zdravotně v pořádku, tak bude pokračovat. Je z toho nešťastný, už nevíme, co pro to udělat. Docent Kolář říká, že u těch nervů je to na čtrnáct dní nebo čtyři měsíce. Od utkání na Spartě je mimo. Kuba Trefil vyskočil i díky tomu. Klobouk dolů, asi jsme z toho mohli mít obavy.

V létě jste přivedli zajímavé hráče, ale kvůli zranění spíš nehráli, než hráli. Nejsou rezervy ve zdravotním týmu?
Pořád se tím zabýváme. Mám pocit, že každý hráč, který přijde, je zraněný. Mluvím s kluky, jestli nemáme v tréninkovém procesu něčeho víc. Máme tady Jirku Procházku, který patří k nejlepším fyzioterapeutům a servis máme dobrý. Jsme solidně vybaveni přístroji. Když tady byl trenér Látal, tak měl hodně běžeckých věcí a když pak děláte testy, tak zjistíte, že v těchto složkách jsou posuny. Venca dělá intervalové věci. Přijde Kuba Přichystal a řekne, že se mu toho zdá moc. Nemám rád, když někdo přijde do jiného týmu a řekne: Takhle jsem nikdy netrénoval. Přece ti trenéři v jiných týmech nejsou hloupí a ty rozdíly nejsou tak obrovské. Když děláme více intervalových věcí, tak svaly jsou v jiné zátěži, ale zase jde o trénovaného ligového hráče. Není to první případ. Kdo přijde do Sigmy, je zraněný. Jak slyším, že někoho něco tahá, tak řádím.

Olomouc hlásí druhou zimní posilu, z Brna přichází záložník Přichystal

Jak musí dopadnout sezona, abyste neřádil, ale byl spokojený?
Nemáme žádné zatmění, že bychom se viděli na čtvrtém místě. Jsme rádi, že tam jsme, ale já bych měl představu u mužstva, které uhraje čtvrté místo po podzimu, že má aspoň o čtyři body víc. To že jsme v tabulce všichni takhle pohromadě, svědčí o tom, že výkonnost si nikdo neudržel. Je to otázka dvou zápasů a jste úplně jinde. Každého zajímá spodek. To je na prvním místě. Ale už před sezonou jsme řekli, že bychom se chtěli do šestky dostat. Buď to vidíme v klubech všichni stejně, anebo jsme alibisti.

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 30 24 4 2 70:26 76
2. SK Slavia PrahaSlavia 30 22 6 2 62:23 72
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 30 19 5 6 67:33 62
4. FC Baník OstravaOstrava 30 13 6 11 48:39 45
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 30 12 8 10 50:46 44
6. 1. FC SlováckoSlovácko 30 11 8 11 39:40 41
7. FC Slovan LiberecLiberec 30 10 10 10 46:46 40
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 30 10 7 13 40:45 37
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 30 9 10 11 32:38 37
10. FK TepliceTeplice 30 9 9 12 31:40 36
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 30 8 11 11 29:40 35
12. FK JablonecJablonec 30 6 12 12 35:45 30
13. FK PardubicePardubice 30 7 7 16 29:42 28
14. MFK KarvináKarviná 30 6 7 17 30:52 25
15. FC ZlínZlín 30 5 10 15 36:61 25
16. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 30 6 6 18 34:62 24

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Teď už potřebujeme emoce na maximu. Hraje se play off, říká Trpišovský

29. dubna 2024  10:20

Třetí zaváhání už nedovolil. Tentokrát výrazně rotoval sestavou a vyplatilo se. „Cítili jsme, že...

Nový majitel, stará Zbrojovka. Po další prohře opět hledí dolů

29. dubna 2024  9:36

Psal se rok 2005 a hokejová Kometa Brno v prvním kole druhé nejvyšší soutěže poprvé pod novým...

Bída na hřištích soupeřů, trenérské změny. Co poslalo Budějovice na dno?

29. dubna 2024  8:49

Budějovičtí fotbalisté jdou do boje u udržení mezi elitou z poslední šestnácté příčky. Ta by po...

Stejně jako loni? Sebejistota je zpět, před nadstavbou se Sparta znovu rozjela

29. dubna 2024  7:59

Skoro pět tisícovek fanoušků z Prahy se navalilo do hanácké metropole a namačkalo na oválnou...

Pronájem bytu 2+1 v Hradci Králové
Pronájem bytu 2+1 v Hradci Králové

Na Kotli, Hradec Králové - Nový Hradec Králové
10 000 Kč/měsíc

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...