Německá vláda už nečeká hospodářský pokles, počítá s růstem o 0,2 procenta

foto Lidé na stanici metra v Berlíně. Ilustrační foto. 

Berlín - Německá vláda podle očekávání zlepšila hospodářský výhled na letošní rok a už nepočítá s poklesem ekonomiky, navzdory přetrvávajícím negativním dopadům války na Ukrajině. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se tak letos podle nové prognózy zvýší o 0,2 procenta, oznámila dnes vláda. V říjnovém výhledu předpovídala, že HDP letos o 0,4 procenta klesne. Lépe vypadá i výhled inflace.

"Nejsou tady žádné známky výrazné recese, kterou mnozí pozorovatelé dlouhou dobu pokládali za nevyhnutelnou," uvedl v dnešní zprávě ministr hospodářství Robert Habeck. Zatímco energetická krize a zvyšování úrokových sazeb centrálními bankami nutí vládu, aby byla více obezřetná, krize vyvolaná ruskou invazí na Ukrajinu je nyní zvládnutelná, dodal Habeck. "Německo prokázalo svou odolnost a ekonomicky si vede velmi dobře," dodal podle agentury Reuters. Pokud by se podle něj objevila recese, bude kratší a mírnější.

Dodávky energií podle ministra zůstávají bezpečné a stabilní. Německo však musí dál posilovat svou energetickou nezávislost, dodal Habeck.

Odhad letošní míry inflace dnes vláda snížila na šest procent z dříve předpokládaných sedmi. "Stále však přetrvává vysoká zátěž: útočná válka Ruska proti Ukrajině a její hospodářské důsledky, slabý vývoj světové ekonomiky a nadále vysoké ceny energií a inflace," cituje z dnešní zprávy agentura DPA.

Míra nezaměstnanosti by letos měla činit 5,4 procenta, čímž by se dostala mírně nad loňskou úroveň 5,3 procenta. Investice do strojního vybavení by se letos podle vlády měly zvýšit o 3,3 procenta po loňském růstu o 2,5 procenta. Růst vývozu by však letos měl zpomalit na 2,2 procenta po loňském zvýšení o 3,2 procenta.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Spolkový statistický úřad tento měsíc oznámil, že loni růst německé ekonomiky zpomalil na 1,9 procenta z předloňských 2,6 procenta.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 24°C

Celá předpověď