Hlavní obsah

Putin v hledišti Australian Open. Ruskou provokaci už řeší policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverze kolem ruských symbolů na tenisovém Australian Open neberou konce ani s blížícím se koncem úvodního grandslamového turnaje sezony. Tentokrát už se ale porušení pravidel neřešilo jen domluvou od organizátorů, ale do hry vstoupila i policie.

Foto: Profimedia.cz

Muž s ruským proválečným symbolem v hledišti Australian Open

Článek

Podle agentury Reuters byli hned čtyři lidé vyslýcháni policií státu Victoria kvůli vystavování „nevhodných vlajek a symbolů". V Melbourne Parku byly po zápase Novaka Djokoviče s Andrejem Rubljovem ve skupince fanoušků k vidění ruské vlajky ozdobené podobiznou ruského diktátora Vladimira Putina.

Někteří fanoušci měli na tričku také ruský proválečný symbol „Z", tedy jakousi tamní obdobu hákového kříže.

Ruskou válečnou symboliku nejspíš propagují v Melbourne i srbští fanoušci. Z hloučku fanoušků se nesl pokřik „Serbia, Russia" (Srbsko, Rusko).

Incidentu si všiml i bývalý ukrajinský tenista a někdejší čtvrtfinalista Australian Open Olexandr Dolhopolov, který nyní sám se zbraní v ruce brání svoji zem proti ruské agresi.

„Tenhle chlap dostane alespoň doživotní zákaz vstupu na turnaje v Austrálii, že jo?" ptal se na svém twitterovém účtu.

Organizátoři hned po prvním hracím dnu zpřísnili zprvu benevolentnější politiku k symbolům válečných agresorů. Po provokaci ruských příznivců s vlajkou své země na zápase Ukrajinky Kateryny Baindlové kompletně zakázali vstup do areálu s ruskými i běloruskými vlajkami.

Tenisté z těchto zemí stejně jako na ostatních podnicích ATP a WTA mohou startovat jen pod neutrálním statusem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.