Vláda se podle Síkely nechystá snižovat cenové stropy na energie

foto Elektroměr - ilustrační foto.

Praha - Vláda se nechystá snížit cenové stropy, které stanovila na dodávky elektřinu a plyn. Budou platit na celý letošní rok, jak bylo plánováno, řekl dnes po jednání kabinetu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Zároveň uvítal, že se na trhu objevují nabídky obchodníků na dodávky energií pod úrovní cenového stropu.

Vláda loni na podzim stanovila cenové stropy energií, a to na 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Maximální ceny vláda schválila pro domácnosti, malé a střední podniky a veřejné instituce, organizace a na konci roku i pro velké společnosti.

Síkela dnes řekl, že cílem cenových stropů bylo dát lidem i firmám jistotu, že energie nezdraží nad určitou hranici. Nynější nabídky obchodníků pod úrovní stropů ale nevidí jako důvod se stanovenou hranicí pohybovat. "Není v našem zájmu teď cenové stropy snižovat, v našem zájmu je co nejrychleji se vrátit k normálnímu fungování," řekl. Cenové stropy tak budou platit celý letošní rok. A pokud by se ukázalo, že nadále nejsou potřeba, kabinet od nich od příštího roku upustí, uvedl ministr.

Nabídky obchodníků pod cenovým stropem Síkela vítá. Podle něj to pomůže nejen domácnostem a firmám, ale i finančnímu zdraví státu. Náklady na rozdíl mezi cenou energií a cenovým stropem nese stát, odhady úřadů zatím počítají s částkami od 100 miliard Kč do 240 miliard Kč za rok. Vláda chce na pokrytí těchto výdajů využít příjmy z loni přijatých mimořádných odvodů. Jde především o daň z neočekávaných zisků, která se vztahuje na energetické, petrochemické a těžební firmy a některé banky, a mimořádné odvody z nadměrných tržeb energetických firem.

Síkela dnes také ocenil energetické úspory, jichž Česko letos dosáhlo. Podle něj je pro letošní zimu vyřešená otázka zásobování plynem a jsou i dobré vyhlídky pro příští topnou sezonu. Podle něj by dostatečné naplnění zásobníků po zimě mohlo přispět k tomu, že nebude v Evropě nárazová vysoká poptávka po plynu, a tím pádem nenastane ani podobný cenový šok jako v loňském roce.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď