Kabaň bude novým kreativním ředitelem VW, v čele designu jej střídá Mindt

foto Bývalý šéfdesignér automobilky Škoda Jozef Kabaň (na snímku z března 2014).

Wolfsburg (Německo)/Praha - Dosavadního šéfdesignéra značky Volkswagen Jozefa Kabaně (50) od února vystřídá dosavadní ředitel designu britské automobilky Bentley Andreas Mindt (53). Kabaň, původem Slovák, byl jmenován kreativním uměleckým ředitelem značky Volkswagen a bude přímým podřízeným člena představenstva pro technický vývoj, uvedl Volkswagen. O chystané změně už o víkendu spekulovala média.

V rámci nové funkce bude Kabaň připravovat pro značku Volkswagen řešení budoucí mobility ve spolupráci se střediskem Volkswagen Group Future Center Europe. "Jozef Kabaň jako šéfdesignér značky Volkswagen ukázal, že design je víc než jen tvarové řešení jednotlivých modelů. Svým designovým stylem již významně ovlivnil celou naši produktovou řadu. Ve své nové roli kreativního uměleckého ředitele bude úzce spolupracovat se střediskem Future Center v Postupimi," uvedl člen představenstva odpovědný za technický rozvoj Kai Grünitz.

Mindt bude podle Grünitze utvářet designový styl značky Volkswagen v nadcházející, rozhodující fázi transformace. Svou kariéru v koncernu Volkswagen zahájil v roce 1996 po studiu designu na vysoké odborné škole v Pforzheimu. Do roku 2014 zaujímal různé pozice u značky Volkswagen. Přitom se podílel mimo jiné na designu první generace modelu Tiguan a vnějším designu modelu Golf 7. V letech 2014 až 2021 nesl odpovědnost za nové směřování vnějšího designu vozů Audi od modelu A1 až po Audi e-tron GT1 a od Audi Q3 až po Audi Q82. Od roku 2021 utvářel jako ředitel designu značky Bentley její nový designový styl, který byl představen loni v létě s modelem Bentley Batur.

Kabaň vystudoval produktový a průmyslový design na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě a v roce 1997 získal titul Master of Arts v oboru automobilový design na londýnské Royal College of Art. Už v roce 1993 zahájil kariéru v designérském oddělení značky Volkswagen a mimo jiné se podílel na tvorbě designu modelu Bugatti Veyron. V roce 2003 přešel jako vedoucí vnějšího designu ke značce Audi. V letech 2008 až 2017 byl šéfdesignérem značky Škoda. Po třech letech v roli šéfdesignéra BMW a Rolls-Royce se v roce 2020 vrátil zpět ke značce Volkswagen.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď