Firmy SAP a IBM propustí část zaměstnanců

foto Sídlo softwarové společnosti SAP v německém Walldorfu, 18. ledna 2023.

Walldorf (Německo)/New York - Největší evropská softwarová společnost SAP hodlá v rámci restrukturalizace zrušit asi 3000 pracovních míst. To představuje zhruba 2,5 procenta její celkové pracovní síly, oznámila dnes firma, která působí i v České republice. Připojila se tím k řadě dalších technologických podniků, které snižováním počtu zaměstnanců reagují na zhoršené hospodářské vyhlídky. Část zaměstnanců propustí i technologická firma IBM, zbavuje se některých aktiv.

"Tento proces bude chvíli trvat," řekl k plánovanému rušení pracovních míst finanční ředitel SAP Luka Mucic. "V roce 2023 očekáváme pouze mírnou úsporu nákladů, v roce 2024 pak výraznější," dodal.

Cílem restrukturalizace je podle firmy zaměřit pozornost na klíčové aktivity v oblasti cloudových služeb. V této souvislosti SAP rovněž plánuje prodej svého zbývajícího podílu ve společnosti Qualtrics International, uvedla agentura Bloomberg.

V České republice působí společnost SAP od roku 1992. Firma v Česku zaměstnává více než 2500 lidí, a patří tak mezi největší lokální zaměstnavatele v oboru IT.

IBM propustí 3900 zaměstnanců, zbavuje se některých aktiv

Americká společnost International Business Machines (IBM) propustí 3900 zaměstnanců, asi 1,5 procenta pracovní síly. Technologická firma se zbavuje některých aktiv, krok v prvním čtvrtletí vyústí v mimořádné náklady 300 milionů dolarů (6,5 miliardy Kč). Společnost to uvedla ve středu, kdy oznámila hospodářské výsledky za loňské čtvrté čtvrtletí.

Finanční ředitel James Kavanaugh agentuře Reuters řekl, že společnost je stále "odhodlána najímat zaměstnance pro výzkum a vývoj zaměřený na klienty“. Akcie IBM po skončení středečního obchodování klesly o dvě procenta, a vymazaly tak dřívější zisky z převážně pozitivních hospodářských výsledků.

"Zdá se, že trh je zklamán rozsahem ohlášeného snižování počtu pracovních míst, které činí pouze 1,5 procenta pracovní síly," uvedl hlavní analytik společnosti Investing.com Jesse Cohen. "Investoři doufali v rozsáhlejší opatření zaměřené na snížení nákladů," dodal.

Velké americké firmy v posledních měsících masivně propouštějí, aby snížily náklady v čase, kdy se očekává zpomalení globální ekonomiky. Místa ruší velké technologické společnosti i velké banky.

Tržby IBM ve čtvrtém kvartálu stagnovaly na 16,69 miliardy dolarů, analytici odhadovali tržby 16,40 miliard dolarů. Za celý rok 2022 zaznamenala IBM růst tržeb o 5,5 procenta, což je nejvíce za posledních deset let.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď